Over de donkere zijde van het element aarde.
Nummer 2 uit de reeks elementen. Wanneer we denken aan de aarde denken we vaak hoe voedzaam en vruchtbaar zij is voor ons en het leven om ons heen. We letten op de positieve aspecten zoals groei en het resultaat hiervan. Alles bloeit, groeit en is groen. Het donkere aspect van het element aarde is het rottingsproces, verval en fermentatie, welke we voornamelijk in de herfst zien. De cyclus van de aarde bestaat uit geboorte, groei, dood en wedergeboorte. Het draait vooral om balans.
“Fermentatie (Latijn: fermentum, zuurdeeg) is, in de biochemie, het omzetten van biologische materialen (substraat) in afwezigheid van zuurstof (anaeroob). Bacteriën, schimmels (inclusief gisten) staan bekend om hun fermentatie, al vindt het ook in sommige dierlijke cellen plaats (zoals skeletspieren).”Daarom is het ook belangrijk de destructieve kant van het element aarde te omarmen.
Fermentatie bijvoorbeeld is cruciaal om een voedingsbodem te vormen voor het nieuwe. Want wanneer er niks doodgaat ontstaat er niks nieuws. Tijdens deze tijd van het jaar kun je het rottingsproces bijna ruiken, maar zeker zien, al is het niet altijd een even fraai plaatje.Rottingsproces (Aarde): verval en fermentatie. Gekenmerkt door o.a. schimmel, vliegen, maden, bloed, stank van rottende natuurlijke materialen zoals: dood hout, droge bladeren.
Wat hoort nog meer bij de donkere zijde van het element aarde: houtachtige wierookgeuren, lelies, chrysanten, tijgeroog en versteend hout. Kleuren: Groen en bruin. Zintuig: reuk. Windrichting: Noorden. Wij beschikken over dezelfde eigenschappen als de aarde, zowel de positieve en negatieve. Ook bij ons draait het om balans. Wanneer deze balans ontbreekt is het tijd voor shadow work.
Men kan teveel of te weinig eigenschappen van het element aarde bezitten, waardoor je uit balans bent. Aarde in balans: verantwoordelijk, zelfverzekerd, creatief en in verbinding. Teveel aarde: traag, lui en ongeïnteresseerd. Te weinig aarde: ontevredenheid, stress en onzekerheid. Deze eigenschappen zijn slechts enkele voorbeelden.
We kunnen vernietiging met het negatieve associeren bijv. dood, maar ook met het daaruit voortkomende positieve: wedergeboorte. Zoals je bijvoorbeeld ziet in shadow work. Hetzelfde geldt voor magie als je de basiselementen in je magie verwerkt. Zie je de negatieve kant van het element aarde als iets wat je schuwt? Of incorporeer je het zoals de natuur
het zelf ook doet? Ik geloof dat alleen in het laatste scenario, net als in de natuur, een balans ontstaat. De donkere zijde van het element kan ook toegepast worden om een disbalans te veroorzaken met magie.
Wanneer je het element aarde in zijn volledigheid ziet kun je er veel aan koppelen zoals bijvoorbeeld:
• Activiteiten -> bijv. lichaamswerk en dansen.Dieren -> bijv. dieren met poten en hoeven (bijv. vos en paard)
• Stenen -> bijv. zwarte toermalijn en peridoot
• Altaar -> bijv. zout of pentakel.
Aarde magie -> bijv. bomen- en plantenmagie of muziekmagie
Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit de vele manieren om met de aarde te werken. Het is zeker de moeite waard om het element aarde in zijn geheel te onderzoeken.
Meer over de 5 elementen:
Element aarde
Element vuur
Element water
Element lucht
Element spirit / ether
We staan hier ook uitgebreid bij stil in de heksenopleiding. Zowel de lichte als de donkere kant van onszelf als de elementen.