Uit de reeks donkere kant elementen 5/5

Nog vrijer dan water? Dat is lucht, ook zij is overal om ons heen. We ademen haar in en uit. Zij beweegt altijd vrij en is ongrijpbaar. Mede – en vooral – dankzij haar is het leven op aarde mogelijk. Dit element wordt het meest geassocieerd met vrijheid, creativiteit en intellect. Lucht is snel en kan zowel rust brengen als situaties escaleren.

Met haar bewegelijkheid kan ze bijvoorbeeld vuur aanwakkeren of zandstormen veroorzaken, maar deze ook tot rust brengen. De donkere zijde van lucht is de storm (ook wel Tempest, Gale of Typhoon genoemd). Als ze verandert in een storm kent ze geen genade en laat ze vaak een spoor van vernieling achter.

Met haar gigantische snelheid kan ze zomaar toeslaan, terwijl het rustig om je heen lijkt in het oog van de storm. Met haar gigantische kracht kan ze ons van koers blazen, stilstand veroorzaken, raken met rondvliegende dakpannen en zelfs hele bomen uit de grond trekken. De storm / Typhoon / Tempest / Gale (Lucht).

Gekenmerkt door o.a. opgewekt en energiek zijn, plotselinge geluiden door een windgong, het ritselen van bomen en breken van haar takken, tornado’s, pijlen, gassen, sterke regenbuien, Turkoois en veren. Wat hoort nog meer bij het element lucht: lente, ademhalen, wolken en Titaniet. Kleuren: Wit en lichtblauw Zintuig: tastzin. Windrichting: Oosten.

We ademen niet alleen de lucht in en uit, maar bezitten ook haar positieve en negatieve eigenschappen. Teveel lucht: met alle winden meewaaien, chaotisch, versnipperde interesses, niets volhouden en snel afgeleid. Te weinig lucht: impulsief, spreken zonder na te denken, stilstand, ongeïnteresseerd en uitgeput zijn. In balans zijn we: flexibel, vernieuwend, begrijpen we dingen snel, optimistisch, samenwerkend, alert, vriendelijk en oplossingsgericht.

We kunnen de storm met het negatieve associeren. bijv. de vernietiging door een tornado, maar ook met het positieve: ademruimte en dingen op een rij zetten. Hoe je het element lucht inzet is dus echt een keuze. Hetzelfde geldt voor magie als je de basiselementen in je magie verwerkt. Zie je de negatieve kant van lucht als iets wat je schuwt? Of verbindt en scheidt je dingen net als de lucht doet?

Naar mijn inzicht komt uiteindelijk alles in balans, maar soms moet je met lucht dingen ergens weghalen om ze op een andere plek neer te leggen. Misschien wel een plek waar iets beter groeit of bloeit.. Of soms iets laten waaien of het waaien naar waar je het nooit meer hoeft te zien.

Wanneer je het element lucht in zijn volledigheid ziet kun je er veel aan koppelen zoals bijvoorbeeld:
• Activiteiten -> Communiceren, wolken/lucht lezen, ademhalingsoefeningen en dromen
• Dieren -> bijv. Vogels en vliegende insecten
• Stenen -> bijv. Pluimsteen en gevlekte Jaspis. Altaar -> bijv. Veren, smudgesticks en staf
• Lucht magie -> bijv. klankschaal-, vogel- en weermagie Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit de vele manieren om met het element lucht te werken.

Het is zeker de moeite waard om het element lucht in zijn geheel te onderzoeken.

Meer over de 5 elementen:
Element aarde
Element vuur
Element water
Element lucht
Element spirit / ether

We staan hier ook uitgebreid bij stil in de heksenopleiding