De donkere zijde van het element vuur.

Nummer 3 uit de elementen reeks.

Het element vuur wordt door veel culturen beschouwd als een symbool van wijsheid en kennis. Dit element wordt vanwege zijn (vaak) ontembare aard meestal als een donkerder element gezien. Terwijl het element ook een bron van licht en warmte is, om jezelf op te warmen – of eten te bereiden – bijvoorbeeld.

Het donkere aspect van vuur wordt magma of lava genoemd. Het is de kern van onze aarde, maar staat bekend om zijn verwoestende kracht. Hele dorpen en stukken natuur kunnen weggevaagd worden door een enkele vulkaanuitbarsting. Dat is ook niet gek, want lava die aan de oppervlakte komt haalt gemiddelde temperaturen van 700 tot 1200°C.

De vernietigende kracht van vuur brengt niet alleen maar dood en verderf, het brengt ook vruchtbaarheid door de vele mineralen die ontstaan in het drogend magma. Hierdoor groeien planten en gewassen beter. Vuur staat ook voor passie, liefde en is verbonden aan seksualiteit. Vuur kan helend werken, maar ook absoluut een vernietigende kracht zijn. Dit is geheel afhankelijk van de dosering.

Lava en magma (Vuur). Gekenmerkt door o.a. Smeltende kern, heet en droog, brandende dingen, rood en zwart, kristal / edelstenen, uitbarsting van vlammen, destructief, ceder- en sandelhout, rammen en leeuwen. Wat hoort nog meer bij de donkere zijde van het element vuur: kaarsen, wierook, rode agaat, robijn en zwavel. Kleuren: Rood, geel en oranje.

Zintuig: zicht. Windrichting: Zuiden. Wij beschikken over dezelfde eigenschappen als vuur, zowel de positieve en negatieve. Het draait altijd om balans. Teveel vuureigenschappen: Woedend zijn, hyperactiviteit, dominant of arrogant zijn. Vuur in balans: besluitvaardig, actief, aanpassingsvermogen en levendig. Te weinig vuur: somber, angstig en een gebrek aan doorzettingsvermogen. Deze eigenschappen zijn slechts enkele voorbeelden.We kunnen vernietiging met het negatieve associeren bijv. vernietiging, maar ook met het positieve: het smeden van wapens of schilden. Hoe je vuur inzet is dus echt een keuze.

Hetzelfde geldt voor magie als je de basiselementen in je magie verwerkt. Zie je de negatieve kant van het element vuur als iets wat je schuwt? Of vind je dat in sommige situaties vuur met vuur bestreden mag worden? Ik geloof dat soms vuur met vuur bestreden moet worden, een tijdelijke disbalans die erger voorkomt, waardoor uiteindelijk balans en veiligheid ontstaat.

Wanneer je het element vuur in zijn volledigheid ziet kun je er veel aan koppelen zoals bijvoorbeeld:
• Activiteiten -> bijv. dansen en tantra• Dieren -> bijv. leeuwen, salamander en draken
• Stenen -> bijv. bloedsteen en zonnesteen
• Altaar -> bijv. kaars of wierook• Vuur magie -> bijv. kaarsenmagie en seksmagie

Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit de vele manieren om met de vuur te werken. Het is zeker de moeite waard om het element vuur in zijn geheel te onderzoeken.

Liefs,

Joyce

Meer over de 5 elementen:
Element aarde
Element vuur
Element water
Element lucht
Element spirit / ether

We staan hier ook uitgebreid bij stil in de heksenoplei