De donkere zijde van het element water.

Uit de elementen reeks 4/5. Water is flexibel, vormt zich en kan vrijwel overal komen. Overal om ons heen is water, niet verwonderlijk ook. Onze aarde bestaat namelijk voor 70,9% uit water. Het zit zelfs op plekken waar we het niet zien, zoals in dieren, de atmosfeer, maar ook in onszelf. We bestaan zelfs voor ongeveer 65% uit water. Door water kunnen o.a. wij, dieren en planten overleven, maar water heeft ook een donkere zijde.

Wanneer we op zee in de diepte willen kijken kunnen we niets zien, water wordt dan ook niet voor niets geassocieerd met ‘mysterie’. Deze diepte wordt ook wel de afgrond of Abyss genoemd, waar we misschien weleens onvrijwillig in terecht kunnen komen. Veel culturen (legendes) spreken namelijk over een vloedgolf die de wereld zal vernietigen, maar voor nu houden we het bij wat de ‘donkere kant’ van het element water inhoudt.

De Abyss is een plek waar geen licht van het oppervlak doordringt en waar het dus koud en donker is, maar ook – of juist – op deze plek is er veel energie (gehuld in mysterie). Een groot deel van ons zal waarschijnlijk nooit weten wat er schuilgaat in deze diepe wateren. De mysterieuze diepte is niet de enige donkere kant van water. Water kan iemand laten verdrinken, schepen laten zinken en hele steden verzwelgen (zoals bij een tsunami).

De Abyss / afgrond (Water). Gekenmerkt door o.a. Mysterie, diepte, koud, donker, roesten, rotten, aantasten en de weg ruimen. Mysterieus, regen en zeeën, Vis, Kreeft en Schorpioen. Wat hoort nog meer bij de donkere zijde van het element water: rivieren, maan, Aquamarijn, blauwe Calciet en Koraal. Kleuren: Blauw, zilver en zeegroen.

Zintuig: smaak. Windrichting: Westen.We bestaan voor een groot deel uit water en beschikken ook over de positieve en negatieve eigenschappen van dit element. Te veel water: We kunnen verzwelgen, ijskoud te beïnvloedbaar of te bemoeizuchtig zijn. Te weinig water: egocentrisch zijn, terugtrekken (niet in contact komen met ons gevoel) of eenzaam zijn. In balans zijn we makkelijk, flexibel, gaan we met de flow mee, zijn we vruchtbaar en onafhankelijk.

We kunnen de Abyss met het negatieve associëren bijv. vernietiging, maar ook met het positieve: het banen van nieuwe paden. Hoe je water inzet is dus echt een keuze. Hetzelfde geldt voor magie als je de basiselementen in je magie verwerkt. Zie je de negatieve kant van het element water als iets wat je schuwt? Of gebruik je zowel de eb en de vloed? Ik geloof dat uiteindelijk alles in balans komt, maar dat juist balanceren met de disbalans een kunst is met water. Soms wil je dingen bijvoorbeeld blootleggen, andere keren wil je obstakels uit de weg ruimen. Bijvoorbeeld om de weg vrij te maken naar nieuwe bestemming.

Wanneer je het element water in zijn volledigheid ziet kun je er veel aan koppelen zoals bijvoorbeeld:
• Activiteiten -> Watersport, ontspannen in bad of schoonspoelen onder de douche. Dieren -> bijv. vissen, slangen, schildpadden
• Stenen -> bijv. Maansteen en Blauwe Toermalijn
• Altaar -> bijv. schelpen of kelk• Water magie -> bijv. Maanmagie en Flessenmagie.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit de vele manieren om met water te werken. Het is zeker de moeite waard om het de elementen in zijn geheel te onderzoeken. Liefs, Joyce

Meer over de 5 elementen:
Element aarde
Element vuur
Element water
Element lucht
Element spirit / ether

We staan hier ook uitgebreid bij stil in de heksenopleiding