Wierook mix Pan

9.9518.95 incl. btw

Beschrijving

Wierook mix Pan (Cernunnos)

De Pan wierook mix is samengesteld ter ere van de god(heid) Pan / Cernunnos (Pan is de bekendste naam bij de Grieken, Cernunnos die bij de Kelten). Hij wordt gezien als een god van vruchtbaarheid, de natuur en schepping. Hij staat ook symbool voor de wildernis en seksualiteit, vreugde, extase en soms ook muziek. In verschillende culturen zijn er gelijksoortige soort godheden. Deze worden ook bijna altijd in verband gebracht met landbouw en vee, wat logisch. Want een vruchtbare grond en goede oogst zorgde immers dat overleven mogelijk was. Hij zou naast een vruchtbare grond ook bescherming bieden aan het vee.

De Pan wierook mix is samengesteld uit: Benzoë, patchoulibladeren, damiana, vioolhars en wat speciale ingrediënten. Het ruikt precies zoals je zou denken als je aan het bos en de natuur denkt.

Pan In de Griekse mythologie

Pan kan mensen angst inboezemen. Zeker wanneer hij zich verschuild in zijn natuurlijke habitat, het bos, de natuur.. Deze ingeboezemde angst wordt ook wel “paniek” genoemd, Pan, Paniek? Klinkt ook best logisch. Tcoh? Door de jaren heen is zijn betekenis echter best veranderd. Tegenwoordig wordt hij veel vaker geassocieerd met ‘het wilde’ en een gevoel van vrijheid. De associatie met het paganisme is er in ieder geval nog overduidelijk. Vaak te herkennen aan hoe hij (nu nog steeds) uitgebeeld wordt, als gedeeltelijk mens, gedeeltelijk dier.

De nadruk ligt bij de Grieken op een onderlijf als dat van een geit, maar dan in verhouding met het torso van een mesen. Je kan ook afbeeldingen van Pan tegenkomen met een fluit, dat komt omdat hij in Griekenland ook geassocieerd wordt met muziek.

De verschillen in afbeeldingen van Cernunnos (Pan) in Keltische verhalen

De Kelten hebben een andere manier van deze godheid afbeelden, eigenlijk bijna letterlijk omgedraaid en een net wat ander dier. Bij de Kelten wordt ‘Cernunnos’ namelijk juist afgebeeld als mens, alleen in deze versie is juist hoofd dat van een dier (hert) met hoorns op zijn hoofd. Variante op de afbeeldingen zijn takken of geweien op het hoofd, allemaal symbolisch bedoeld om te benadrukken dat Cernunnos staat voor ‘de natuur’. Hij wordt ook vaker met wapens afgebeeld (jacht en de natuur), waar hij bij de Grieken vaker met een fluit (creativiteit en vreugde) afgebeeld wordt.

Ook zijn betekenis is vrij hetzelfde, maar net iets anders. Want ook hier gaat het om vruchtbaarheid, de natuur en zelfs muziek, maar…

Bij de Kelten is de betekenis van Cernunnos..

Óók het symbool voor vreugde en vruchtbaarheid, maar.. Ook de bewaker van de scheidingslijn tussen leven en dood. Hij is voor de Kelten daarnaast een god van de jacht.

Uiteindelijk is de essentie van de godheid varianten op Pan wel hetzelfde. Zoals de godheid Banebdjedet (in Egypte) en Pashupati (India). Het draait allemaal om vruchtbaarheid, de natuur en scheppping.

Maar wat betekent Pan voor jou? Sluit je ogen en ontdek het met deze heerlijke wierook mix, welke  je in je hoofd meeneemt op een uitgebreide wandeling door de uitgestrekte natuur.

 

Extra informatie

Gewicht N/B
Wierook mix Pan

50 gram, 100 gram