Beschrijving
Venkelzaad (Foeniculum vulgare)
De Romeinen kenden de plant als Foeniculum, Foenum is ‘hooi’. In de Middeleeuwen werd het ‘fanculum’.
Venkel en de Oude Grieken hebben een geschiedenis. Zij die deelnamen aan de Attische Mysteriën droegen kransen van Venkelloof. Ter ere van Dionysus. De Griekse mythe stelt namelijk dat Prometheus vuur aan de mens introduceerde, dit tegen de wil der goden. Hij deed dat door vuur te stelen van de Olympus waar de goden verblijven en bracht dit naar de mensen. De venkelstengel bevatte een brandend kooltje. Zeus was hier op zijn zachts gezegd niet blij mee en Prometheus en mocht zijn dagen vastgeketend slijten aan de Kaukasus. Terwijl hij daar vastgeketend was kwam er dagelijks een gier op bezoek, deze deed zich te goed aan de lever van Prometheus, maar de lever groeide weer aan in de nacht. Heracles kon de gier doden en Prometheus mocht terug de Olympus betreden.
De Bacchusstaf, (rituelen voor Dionysus) maakten gebruik van een staf gemaakt uit venkelknol en pijnboomkegels.
De Marathron, dat is de benaming die Dioscorides toeschreef aan de Venkelplant. Hij beschreef het als urinedrijvend en antigif bij een slangenbeet. In Marathon (Griekenland) waren venkelvelden zeer algemeen.
Venkelstengels werden verpakt in harde schors en werden dan aangestoken, deze werden dan gebruikt als een vorm van een lucifer. De stengel had wit merg in zich en na drogen krijg je een vlambare huls. Deze brandde langzaam op maar veroorzaakte geen schade van de bast. Zo bracht men vuur van A naar B.
De Romeinen hadden de Venkel gecultiveerd en werd gebruikt als groente, maar ook voor het geurige zaad. Het was een stimulerend middel voor de Gladiatoren. Na een winst werden ze gekroond met de Venkel.
In kloostertuinen vindt men ook venkel terug. Karel de Grote stelde in zijn document Capitulare de Villis (800) dat bepaalde kruiden in kloostertuinen gecultiveerd moest worden, waaronder Venkel.
Plinius de Oudere kende de Venkel medicinale krachten toe. Hij had 22 recepten gemaakt die gebaseerd waren op het observeren van slangen, zij schuurden tegen de plant bij het vervellen. Dodoens heeft de plant ook medicinale krachten toegewezen voor de nieren, menstruatie en diuretica.
Venkelthee werd door de armere bevolking gedronken omdat het de honger zou stillen.
Magische gebruiken
- De smaak van Venkel lijkt op die van Anijs.
- Venkelzaad brengt rust
- Magisch is het ingezet als een middel tegen demonen.
- Venkel is een ingrediënt van de ‘negenkruidenzegen’, een spreuk die verwijst naar Galdr, een Germaans gebruik. Ze verwijst naar Odin en de runen.
- Middeleeuwse toepassing was tegen hekserij en negatieve invloeden in combinatie met andere ingrediënten.
- Venkel is een goede combinatie met vis
- Venkel werd gegeven als geboortegeschenk omdat het de duivel zou verjagen.
- Venkel brengt geluk en
Venkelzaad kan voor vele doeleinden gebruikt worden en ook op verschillende wijze gebruikt worden. Thee, kompressen, wijn,
Het wordt bij de magische toepassingen gerelateerd aan
- Mannelijk
- Mercurius
- Vuur, sommigen vinden element Lucht dan weer terug
- Prometheus / Dionysus
Raadpleeg een arts bij gebruik. Ook voor zwangere vrouwen en tijdens borstvoedingsperiode wordt venkelthee afgeraden.
De kruiden die wij aanbieden zijn bedoeld om te branden.
Bij wet zijn wij beperkt in het verschaffen van informatie over de toepassingen van kruiden. Gebruik je momenteel geneesmiddelen? Stop dan niet met de inname van deze medicijnen. Vervang medicijnen nooit zonder eerst een arts te raadplegen. Zorg dat u zich bij aandoeningen, complicaties, zwangerschap en andere afwijkende omstandigheden eerst goed laat informeren.
Wil je meer diepgaande informatie over het werken met kruiden en natuurlijke producten? Kies er dan voor om onze losse workshop: zintuigontwikkeling, het jaarprogramma opleiding tot heks of de workshop reeks: Bone Magic te volgen. Er is in de hekserij workshops volop ruimte om vragen te stellen – en zelf te oefenen – met het ontwikkelen van je zintuigen. Zintuigelijke ontwikkeling staat los van het inwendig gebruik van kruiden. We gaan in deze workshop niet in op de inname van kruiden.