Sint Janskruid 50g- 100g

1.952.95 incl. btw

Artikelnummer: 802024 Categorieën: , Tags: ,

Beschrijving

Sint Jan’s kruid (Hypericum perforatum)

Veel kruiden werden door onze voorouders verbonden aan het Sint-Jansfeest wat plaatsvindt op 24 juni. Het is ook dat dit kruid zo vernoemd is naar Sint-Jan of Sint Johannes. De naam leidt terug naar het Griekse woord Hyperikon wat betekent ‘tussen de hei groeiend’. Het is pas sinds de 16de eeuw dat het de naam Sint-Janskruid heeft gekregen. Het woord ‘perforatum’ is ontstaan doordat de bloemblaadjes lichte doorschijnende plekjes heeft die zichtbaar worden als je ze tegen het licht houdt. Het ziet eruit als kleine gaatjes. 

Met Sint-Jan keert het blad zich om‟ 

Toch was dit kruid reeds beschreven in kruidenboeken daterend uit de 13de eeuw. Het is geneeskrachtig en de huidige wetenschap is het hier mee eens. Maar zoals vele kruiden die door onze voorouders werden gebruikt is er ook een volksgebruik mee gepaard. In dit geval rond Sint-Jan (of Midzomer) Het zou het vuur, de zon symboliseren. 

Het magisch gebruik is gericht naar bescherming, gezondheid en vruchtbaarheid. Het Sint-Jansfeest is dan ook het feest waar dit kruid gretig gebruik werd in de vorm van kransen, kronen, gordels en slingers, men strooide dit kruid in de Sint-Jansvuren om de vruchtbare kracht te bewerkstelligen maar ook om de negatieve krachten te verwijderen.  Voor kinderwensen konden vrouwen Sint-Janskruid plukken op Midzomernacht maar moesten ze naakt zijn. Voor kransen en slingers die aan huizen en stallen werden opgehangen werden deze even door de ‘rook’ gehaald. Het was dan ook een beschermend kruid dat in huizen, stallen te vinden was en soms gooide men ze over de daken. Het was bescherming tegen onweer en duivelse krachten. Het werd ook bij liefdesorakels ingezet. 

Zoals je ziet is het een cultusplant in de Europese cultuur, de zon op zijn hoogste punt. Sint-Jan is heilige van het Licht, de gekerstende versie. 

De Germanen associeerden Sint-Janskruid met Baldur, de God van de Natuur, Zomer en Licht. Ook Wodan is met deze plant geassocieerd als zijnde ‘het bloed van Wodan’ die verwond werd door een everzwijn. De kerstening herleidde dit tot het bloed van Christus. 

Sint Janskruid olie is rood van kleur en is in Engeland de ‘Balm of Warrior’ genaamd, de Balsem van de Krijger. Ook de kruisvaarders van de Maltezerorde gebruikten het in deze toepassing. 

Heksen zouden in vroegere tijden aan de vooravond van Sint-Jan het kruid plukken. 

In sommige contreien heet deze plant ‘jaag-den-duivel’ wat te herleiden is tot een plant die een bescherming biedt tegen negatieve krachten. De ‘duivelse krachten’. Vee waarvan men dacht dat ze betoverd waren kregen voeder gemengd met het Sint-Janskruid. 

Het was een kruid dat zuivering, menstruatie kon opwekken en wonden kon helen. Het is dan ook in deze wijze als magische toepassing te gebruiken. 

Sint Jan’s kruid in de context van magie:

• Geslacht: Mannelijk

• Planeet: Zon

• Element: Vuur

• Goden/Godinnen: Baldur

• Krachten: Gezondheid, Bescherming, Kracht, Liefdesvoorspellingen, Geluk

Het kruid werd voor verschillende medicinale toepassingen gebruikt. Het is heel veelzijdig. 

Om de geneeskrachtige werking aan te wenden is het aangeraden een fythotherapeut of arts te raadplegen. 

Sankt Johann ist dies Kraut geweiht.

Es blüht zur höchsten Sommerzeit.

Es hilft dem Christen wie den Mohren

dank seiner blattdurchsicht„gen Poren.

Der kranken Haut ist„s eine Wonne,

dem dunklen Geist wird es zur Sonne.

Es hellt ihn auf bei Depressionen.

Der Mensch sollt dies der Pflanze lohnen,

sie immer hoch in Ehren halten

und ihr gedenken wie die Alten.

Michael Gabor

De kruiden die wij aanbieden zijn bedoeld om te branden.

Bij wet zijn wij beperkt in het verschaffen van informatie over de toepassingen van kruiden. Gebruik je momenteel geneesmiddelen? Stop dan niet met de inname van deze medicijnen. Vervang medicijnen nooit zonder eerst een arts te raadplegen. Zorg dat u zich bij aandoeningen, complicaties, zwangerschap en andere afwijkende omstandigheden eerst goed laat informeren.

Wil je meer diepgaande informatie over het werken met kruiden en natuurlijke producten? Kies er dan voor om onze losse workshop: zintuigontwikkeling, het jaarprogramma opleiding tot heks of de workshop reeks: Bone Magic te volgen. Er is in de hekserij workshops volop ruimte om vragen te stellen – en zelf te oefenen – met het ontwikkelen van je zintuigen. Zintuigelijke ontwikkeling staat los van het inwendig gebruik van kruiden. We gaan in deze workshop niet in op de inname van kruiden.

Waarschuwing
Kan de werking van geneesmiddelen beïnvloeden. Overleg met uw arts / apotheker / trombosedienst voor u beslist dit product te gaan gebruiken.

Extra informatie

Gewicht N/B
Sint janskruid

Sint janskruid 50g, Sint janskruid 100g