Rozenbottels 50g – 100g

1.502.50 incl. btw

Artikelnummer: 802008 Categorieën: , Tags: ,

Beschrijving

Rozenbottels (Rosa Canina)

Een andere benaming is Hondsroos die haar naam ontleent aan het gebruik bij een ‘dolle hondenbeet’. Plinius de Oudere beweerde namelijk dat deze plant werkzaam was bij hondenbeten en hondsdolheid. Dit is intussen weerlegd door de wetenschap. Maar het oude volksgeloof bezat deze kennis niet. 

Het is een bloem met een heerlijke geur. Maar zoals de roos heeft ze ook doornen. Men zag deze planten vaak aan de bosranden staan maar ook bij sloten. Ze vormden daar een grens. Een andere Nederlandse naam is ‘heggeroos’ en verwijst naar bosranden, sloten. Zo vormen ze een hindernis. 

Rosa betekent ‘roos’ en Canina ‘hond’. Het Nederlandse woord Hondsroos zou kunnen verwijzen naar het minderwaardige karakter van deze roos. De gekweekte rozen waren de Rosa Gallica, de Rosa Alba, Roos van Campanië (albaroos) en de Rosa Damascena. Dat waren gekweekte rozen die bij de Romeinen hoog in aanzien stonden. Zij hebben de rozen in het Midden-Oosten gecultiveerd en werden gebruikt voor medicinale doeleinden maar ook voor parfums, vesieringen en de aanleg van rozentuinen. 

Rozen hebben een heel lange geschiedenis waar ze symbool stonden voor liefde, schoonheid, oorlog maar ook politiek.  

Keizer Karel de Grote herstelde de roos in ere nadat deze hun status  hadden verloren na de val van het Romeinse Imperium. Ze stond symbool voor de Maagd Maria in die tijd. De Germanen hadden deze roos gewijd aan Odin’s vrouw Frigg. 

De Engelse politiek en de militaire strijd die erbij gepaard ging was een oorlog om de Engelse kroon. Het was de roos die ingezet werd in het politieke spel. Deze periode is terug te vinden in de Rozenoorlog (15de eeuw). Men vind de roos dan ook terug in het symbool van de Tudor Roos.  

Ook in de kunst vinden we het symbool vaak terug.

De bottels zijn de vruchten van de struik en worden vaak na ziekte toegepast wegens het hoge gehalte aan Vitamine C. Niet alle rozenbottels zijn eetbaar. Als je geen kennis hebt ga ze ook niet zelf plukken.

De roos, de bloem die geassocieerd met liefde maar ook ‘lief en leed’. Voornamelijk rood is liefde. Wit is het beminnelijke. Een combinatie van de beide is balans. 

Ze is heel heilzaam voor de huid onder de vorm van rozenwater en was in de 17de eeuw een zeer gewild betaalmiddel

De Hondsroos staat afgebeeld op de biechtstoelen in kerken. De reden is dat de roos het symbool was van ‘stilzwijgen’. Als er ergens een roos afgebeeld staat betekent het ‘sub rosa’ wat geheimhouding betekent. De oorsprong vind je in de mythe van Cupido / Eros die Harpocrates omkoopt met een roos zodat deze zou zwijgen van zijn liefdesaffaire met Aphrodite. 

A red, red rose

O my Luve’s like a red, red rose

That’s newly sprung in June

O my Luve’s like the melody

That’s sweetly play’d in tune

As fair are thou, my bonie lass

So deep in luv am I

Ans I will luve thee still, my dear

Till a’the seas gang dry

Robert Burns, een Schots dichter

De kruiden die wij aanbieden zijn bedoeld om te branden.

Bij wet zijn wij beperkt in het verschaffen van informatie over de toepassingen van kruiden. Gebruik je momenteel geneesmiddelen? Stop dan niet met de inname van deze medicijnen. Vervang medicijnen nooit zonder eerst een arts te raadplegen. Zorg dat u zich bij aandoeningen, complicaties, zwangerschap en andere afwijkende omstandigheden eerst goed laat informeren.

Wil je meer diepgaande informatie over het werken met kruiden en natuurlijke producten? Kies er dan voor om onze losse workshop: zintuigontwikkeling, het jaarprogramma opleiding tot heks of de workshop reeks: Bone Magic te volgen. Er is in de hekserij workshops volop ruimte om vragen te stellen – en zelf te oefenen – met het ontwikkelen van je zintuigen. Zintuigelijke ontwikkeling staat los van het inwendig gebruik van kruiden. We gaan in deze workshop niet in op de inname van kruiden.

Extra informatie

Gewicht N/B
Rozenbottels

Rozenbottels 50g, Rozenbottels 100g