Eikenbast 250g

4.50 incl. btw

Artikelnummer: 802002 Categorieën: , Tag:

Beschrijving

Eikenbast (Quercus cortex)

De kruiden die wij aanbieden zijn bedoeld om te branden.

Bij wet zijn wij beperkt in het verschaffen van informatie over de toepassingen van kruiden. Gebruik je momenteel geneesmiddelen? Stop dan niet met de inname van deze medicijnen. Vervang medicijnen nooit zonder eerst een arts te raadplegen. Zorg dat u zich bij aandoeningen, complicaties, zwangerschap en andere afwijkende omstandigheden eerst goed laat informeren.

Wil je meer diepgaande informatie over het werken met kruiden en natuurlijke producten? Kies er dan voor om onze losse workshop: zintuigontwikkeling, het jaarprogramma opleiding tot heks of de workshop reeks: Bone Magic te volgen. Er is in de hekserij workshops volop ruimte om vragen te stellen – en zelf te oefenen – met het ontwikkelen van je zintuigen. Zintuigelijke ontwikkeling staat los van het inwendig gebruik van kruiden. We gaan in deze workshop niet in op de inname van kruiden.

Eikenbast wordt sinds jaar en dag ingezet voor zijn genezende werking, maar wat heeft de Eikenbast voor spirituele betekenis? En wat is het verhaal eigenlijk achter de Eikenbast? Laten we beginnen bij de Eik zelf. In Noord-Europa werd de boom gezien als een heilige boom. Als we kijken naar de boomkalender van de Kelten zien we de Eik staan voor de periode van 10 juni tot 7 juli. De Eik symboliseert mannelijkheid en staat voor o.a. kracht en overwinning. Het is niet voor niks dat samen met de Hulst (die regeert van midzomer tot midwinter) de Eik (die regeert van midwinter tot midzomer) de Koning van het bos wordt genoemd.

De Kelten koppelde de boom aan de god van de Donder en bliksem (Zeus / Thor / Donar), die op zijn achtbenige paard (Sleipnir) door de hemelen galoppeert. Als iemand een eed moest zweren werd dat door hen gedaan onder een Eikenboom. Niemand zou het aandurven om te liegen in de nabijheid van deze god.

Net als de boom zelf symboliseerden deze goden enorme kracht voor hen. Deze koppeling is gelegd doordat ze de bliksem regelmatig op de Eik zagen inslaan. Wat gezien werd als de kracht die doorgegeven werd aan de aarde. De reden daarvoor is waarschijnlijk dat de wortels van de Eik diep de grond ingaan. Zo kan hij meestal het grondwater raken. Deze eigenschap zorgt ervoor dat de boom nog beter geleid. Door de inslaande bliksem werd de Eik ook wel gezien als de verblijfplaats voor deze god op aarde. Er zijn ook andere verhalen die zeggen dat de boom een huisvesting zou zijn voor de boomelfen.

Spiritueel gezien heeft de boom en zijn schors vele betekenissen. Je kan er in rituelen je intenties mee versterken en onrecht (dat je is aangedaan) rechtzetten. Net als in de fysieke zin kan de boom beschermend werken. Verder heeft de boom een reinigende en beschermende werking en symboliseert hij vruchtbaarheid. De Eik staat voor het aardse. De boom biedt inzicht, brengt evenwicht en harmonie – en geeft een gevoel van geborgenheid.

De boom bezit overigens niet alleen een spirituele en mythische kracht, maar is ook letterlijk krachtig. Het hout van de Eik is zo sterk dat het vaak gebruikt werd en wordt om o.a. meubels, schepen en huizen mee te bouwen. Vroeger werd het Tanninezuur van de boom ook gebruikt om inkt en / of verfstof van te maken.

Betekenis van de Eik: kracht, overwinning, macht, eer en balans.

We zien de Eik terugkomen in verschillende tradities en rituelen:
• Door Romeinen: Het dragen van een krans van Eikenbladeren als symbool van waardigheid.
• Midzomernacht vuren: Een stapeling van blokken Eik symboliseerde de zon op zijn hoogst.
• Als wierook: ter versterking van intenties, innerlijke kracht en zelfvertrouwen bevorderen.

Waar werd Eikenbast voor gebruikt?

Er zijn veel andere manieren om Eikenbast in te zetten. Je kan bijvoorbeeld een hanger, klein potje, buideltje of amulet maken of gebruiken om de kracht ervan bij je te dragen. Je kan het ook mengen met bijvoorbeeld kruiden of stenen die je intentie versterken.

Extra informatie

Gewicht N/B
Afmetingen N/B
Eikenbast

Eikenbast 250g