Mastiek

27.9555.00 incl. btw

Artikelnummer: N/B Categorieën: , Tags: , , , , , ,

Beschrijving

Mastiek

Mastiek wierookhars is enorm populair en dat is logisch. Vraag jij je af waarom? Lees dan snel verder.

Mastiek achtergrond informatie.

Mastiek / Masticha (Mastix in het Engels, specifiek: mastiekboomhars. Deze pure hars is afkomstig van de Pistacia Lentiscus.

Mastiek en spiritualiteit.

Mastiek kom je in allerlei culturen, gebruiken en religies tegen. Het wordt o.a. gebruikt tijdens het gebed en om (heilige) ruimtes te zuiveren.

Mastiek wordt als wierook gebrand voor verschillende doeleinden. Dit zijn de de belangrijkste redenen:
• Het vergroot je concentratie.
• Zorgt dat je meer alert bent.
• Bevordert je intuïtieve vermogen.
• Stimuleert visioenen, visionair vermogen en visie in algemene zin.
• Sterke reiniging en bescherming.

Mastiek is best prijzig, maar dat hebben veel mensen er graag voor over. Je komt het branden ervan daarom o.a. tegen in aromatherapie, maar het wordt ook vaak gebruikt bij een yoga- of meditatiesessie. Mastiek wordt daarnaast ook als basisingrediënt gebruikt bij verschillende geuren binnen de aromatherapie. Het ruikt vooral licht kruidig.

Mastiek en mythologie

Je kan de hars en de mastiekboom ook terugvinden in de Griekse mythologie.

Het verhaal van Kybele de nimf en Attis de god.

Kybele werd verliefd op Attis, maar helaas werd Attis verliefd op een ander. Uit pure woede strafte Kybele Attis door hem te veranderen in een pijnboom, maar…

Kybele kreeg spijt van wat ze gedaan had. Gelukkig voor Attis, want daardoor besloot ze hem terug te veranderen, maar.. Eenmaal terugveranderd, was Attis niet verliefd op haar. Kybele werd daardoor ontzettend verdrietig, waarna zij zichzelf veranderde in een mastiekboom. Zelfs nadat ze veranderde in een boom bleef ze huilen, maar in plaats van tranen vloeide er hars.

Een ander mythologisch verhaal..

Wat gaat over Apollo en Chios. Aan het einde van dit Mythologische liefdesverhaal overlijdt de Nimf Chios, Apollo vereeuwigd haar in de vorm van een Mastiekboom. Zijn tranen stromen in de vorm van hars uit deze boom, welke hij als geschenk aan de mensheid geeft.

Tot slot komt de mastiekboom ook nog terug als ‘instrument’ in de mythologie..

Zo zou Pythia (zieneres van het orakel van Delphi) de geur van brandend mastiekhars, wat verbrandt werd in een nabijgelegen tempel op aarde, inhaleren. Dit deed ze zittend op een kruk boven een spleet in de aarde (‘Chasm of Parnassus’).

Door het inhaleren van deze rook zou zij de toekomst kunnen voorspellen o.b.v. informatie die ze van de goden ontving. Vervolgens gaf ze in de vorm van cryptische raadsels de boodschappen die ze doorkreeg aan de Grieken.

Het hars uit de mastiekboom wordt daarom, door met name de Grieken, nog steeds als heilig geschenk van de goden beschouwd. Net als bij veel andere bomen die voorkomen in de mythologie en folklore, zijn er nu nog steeds rituelen en ceremonies gewijd aan deze boom.

 

 

Extra informatie

Gewicht N/B
Mastiek

50 gram, 100 gram