Zoethout 50g- 100g

2.954.50 incl. btw

Artikelnummer: 802038 Categorie:

Beschrijving

Zoethout (Glycyrhiza giabra)

Zoethout is al jaar en dag bekend. Ken je dit liedje bijvoorbeeld nog?

“Ik heb hun vaders nog gekend,
Ze kochten zoethout voor een cent.
Ik zag hun moeders touwtje springen.
Dat dorp van toen, het is voorbij
Dit is al wat er bleef voor mij,
Een ansicht en herinneringen.”

Uit: Het Dorp, Wim Sonneveld (tekst Friso Wiegersma)

De naam is samengesteld uit ‘Glukos’ wat zoet betekent en ‘riza’ wat ‘wortel’ betekent. En ‘glabra’ wat ‘haarloos’ betekent. Dit zijn kleine stukjes wortel. Deze plant komt voor in Eurazië, Noord-Afrika en West-Azië. Haar suikergehalte is veel hoger dan de suiker die wij kennen. Om smaak te krijgen moet je kauwen op de wortel. het sap van deze plant is de grondstof voor drop. Zoethout werkt wel bloeddrukverhogend dus aan te raden voorzichtig te zijn. 

De plant wordt reeds sinds de 18de eeuw gebruikt in de drop, door het extraheren van het sap uit de wortel. De Oude Egyptenaren kenden het gebruik van zoethout als medicinale toepassing. Theophrastus noemde het ‘het middel tegen hoesten en astma’. Men vond dit kruid tijdens de Middelleeuwen in de kloostertuinen. Helaas was men niet op de hoogte van de negatieve werking van deze plant. 

Toch zou de plant medicinale eigenschappen bevatten in een theebereiding. Maar win medisch advies in doordat de plant ook het immuunsysteem kan onderdrukken. Hoge doseringen van deze thee kunnen eveneens gezondheidsschade creëren. 

  • De smaak is neutraal en zoet en zou volgens de Chinese leer verbonden zijn met alle meridianen. 
  • De bloemen van deze plant zijn lilapaars van kleur en zijn samengesteld uit de volgende kleuren:
    • Rood wat symbool staat voor bloed
    • Blauw wat symbool staat voor het kalmerende effect
    • Wit symbool voor vrouwenziekten en infecties
    • De wortel is de aarding en de weerstand. Het valt onder het astrologische Venus 

De magische kracht van deze plant is trouw, lust en liefde, met element water. Het staat voor het vrouwelijke en Venus. Een magisch amulet of zakje met zoethout zou liefde aantrekken. Ook magische staffen werden wel eens van zoethout gemaakt. 

Het kauwen op een stukje zoethout zou passie opwekken. Vroeger werd zoethout kauwen gebruikt als een rookstopmiddel. 

Voorzichtigheid is geboden bij verlaagde immuniteit, hoge bloeddruk, andere gezondheidsklachten. 

Niet gebruiken bij zwangerschap. 

De kruiden die wij aanbieden zijn bedoeld om te branden.

Bij wet zijn wij beperkt in het verschaffen van informatie over de toepassingen van kruiden. Gebruik je momenteel geneesmiddelen? Stop dan niet met de inname van deze medicijnen. Vervang medicijnen nooit zonder eerst een arts te raadplegen. Zorg dat u zich bij aandoeningen, complicaties, zwangerschap en andere afwijkende omstandigheden eerst goed laat informeren.

Wil je meer diepgaande informatie over het werken met kruiden en natuurlijke producten? Kies er dan voor om onze losse workshop: zintuigontwikkeling, het jaarprogramma opleiding tot heks of de workshop reeks: Bone Magic te volgen. Er is in de hekserij workshops volop ruimte om vragen te stellen – en zelf te oefenen – met het ontwikkelen van je zintuigen. Zintuigelijke ontwikkeling staat los van het inwendig gebruik van kruiden. We gaan in deze workshop niet in op de inname van kruiden.

Extra informatie

Gewicht N/B
Zoethout

Zoethout 50g, Zoethout 100g