Vrouwenmantel 50g- 100g

2.753.95 incl. btw

Artikelnummer: 802032 Categorieën: ,

Vrouwenmantel (Alchemilla)

De plant voor vrouwen. Parcelsus zegt dat de plant op een “beschermsel” leek, dit relateerde hij aan de baarmoeder. De werking van de plant is gericht naar de vrouwelijke kwalen. Voor de Germanen stond het kruid in verband met Freya, zij was namelijk de vruchtbaarheidsgodin. 

Vrouwemantel; eigenschappen, betekenissen en geschiedenis

De plant heeft de eigenschap dat de druppels van de dauw op het blad blijven liggen. In oude tijden hadden de alchemisten het idee om de druppels op te vangen die geneeskrachtige eigenschappen had. Het heeft dan ook iets magisch die druppels, vergelijk het met een glinsterende parel. De Latijnse naam Alchemilla is een verwijzing naar de alchemisten. De alchemisten hebben deze plant aan de Maan gewijd, zij verzamelden de dauw op een maandagmorgen bij volle maan. Het ‘hemelwater’ werd bewaard in donkere flessen op een donkere plaats. Ook voor de oogst hadden ze zilveren messen en werd slechts op een bepaald moment geoogst, namelijk tussen 00.00 en 1.00 (in de nacht). 

Culpeper kende de eigenschappen aan deze plant die te maken hadden met infecties en het bloedstelpend vermogen. 

Het feeën rijk zou gebruik maken van deze prachtige dauwdruppels om het te drinken als een magisch elixer. 

In Engeland noemde men deze plant ‘de vriend van de vrouwen’. 

In IJsland was de vrouwenmantel plant heilig. Men dacht namelijk dat deze plant de kracht om de maagdelijkheid te herstellen en verslapte borsten weer stevig te maken. hedendaags vindt men dit kruid nog terug in dagcrèmes. 

Germaanse stammen verbonden dit kruid niet voor niets aan hun vruchtbaarheidsgodin Freya. Ook in andere religies is dit kruid verbonden aan de vrouwelijkheid dus ook aan Venus. Maar na de kerstening wijdde men deze plant aan Maria en er wordt soms naar gewezen als de ‘mantel van  Maria’. Bij de Germanen was het de ‘mantel van Freya’. 

De plant heeft ronde vormen die verwijzen naar de vrouwelijkheid. Haar bladeren zijn zacht en hebben een donsje op zich, fluweelachtig. Deze kenmerken zouden dus verwijzen naar de baarmoeder. De wortels zijn heel sterk wat dan ook zorgt dat de plant moeilijk weg te krijgen is. 

Het zijn deze eigenschappen die de plant linkt aan de vrouwelijkheid. Het Venus type dat zacht, lief, vriendelijk en soms zichzelf verstopt. Deze plant zou dan daadkracht met zich meebrengen maar ook assertiever te worden. Voor vrouwen die wat te wild zijn zou het verzachtend werken. 

Als men de magische eigenschappen zou opsommen zou het vrouwelijk, Venus, water, liefde, Freya / Maria zijn. Soms wordt dit kruid gebruikt bij amuletten die ingezet worden bij liefdesbezweringen daar het kracht bij zou zetten. 

Wierookmengsel van rozen en vrouwenmantel zou heel goed samengaan aangezien vrouwenmantel bij rozen geplant goed gedijen. 

Vrouwenmantel kan ook toegepast worden bij het openen van het derde oog. 

De wetenschap heeft intussen bewezen dat deze plant helpt bij het samentrekken van de baarmoeder na de geboorte. Ook voor menstruatie is hij behulpzaam omdat het bloedstelpend zou werken. Maar is ook goed voor spijsverteringsziekten. 

Vrouwenmantel kan ook voor kompressen gebruikt worden bij bepaalde ontstekingen. Het kan een gorgeldrank zijn om mondinfecties te verzachten. Zo werkt het goed bij acné en vette huid. 

Niet gebruiken bij zwangerschap omdat het de baarmoeder laat samentrekken en een vroegtijdige geboorte kan ontstaan. 

Als je geen gezondheidsproblemen hebt of geen medicatie inneemt is het 1 kop per dag met een max van 3 koppen langzaam op te bouwen.

Voor medisch advies raadpleeg een arts aangezien er ook contradicties zijn bij bepaalde medicatie en gezondheidsklachten. 

De kruiden die wij aanbieden zijn bedoeld om te branden.

Bij wet zijn wij beperkt in het verschaffen van informatie over de toepassingen van kruiden. Gebruik je momenteel geneesmiddelen? Stop dan niet met de inname van deze medicijnen. Vervang medicijnen nooit zonder eerst een arts te raadplegen. Zorg dat u zich bij aandoeningen, complicaties, zwangerschap en andere afwijkende omstandigheden eerst goed laat informeren.

Wil je meer diepgaande informatie over het werken met kruiden en natuurlijke producten? Kies er dan voor om onze losse workshop: zintuigontwikkeling, het jaarprogramma opleiding tot heks of de workshop reeks: Bone Magic te volgen. Er is in de hekserij workshops volop ruimte om vragen te stellen - en zelf te oefenen - met het ontwikkelen van je zintuigen. Zintuigelijke ontwikkeling staat los van het inwendig gebruik van kruiden. We gaan in deze workshop niet in op de inname van kruiden.

Extra informatie

Gewicht N/B
Vrouwemantel

Vrouwemantel 50g, Vrouwemantel 100g