Beschrijving
Wilgenblad (salix alba folium)
De wilg, prachtig en sierlijk en heeft een grote waterbehoefte. Ze heeft lange slanke bladeren die een aangenaam geluid maken als ze dansen in de wind. Haar jonge takken zijn flexibel waardoor ze gebruikt kan worden bij mandenvlechten. Een kenmerk van haar is haar wilskracht om te leven, een scheutje in het water geeft snel wortels zodat zij zich gemakkelijk vermenigvuldigen kan.
De Engelse dominee Stone zei ooit dat een boom in een vochtige of natte grond goed gedijt, waar plagen in overvloed zijn, is dat de boom een geneesmiddel in zich moet dragen. Men was overtuigd dat oorzaak en remedie van een ziekte zich bij elkaar in de omgeving vinden.
In de 18de eeuw waren de eigenschappen van de wilg geen algemeen gebruikt geneesmiddel. De Royal Society heeft deze bevindingen besproken en werd hierna als het ware ‘geëerd’. Maar in de 17de eeuw werd deze wel al vernoemd.
Zelfs in de Oudheid werden hiervan sporen gevonden op de kleitabletten uit Assyrië en Babylonië. Zij hadden het specifiek over het wilgenblad. In Egypte werden wilgen vaak in tuinen geplaatst.
Kruidenvrouwen verzamelden wilgenblad en bast om bittere drankjes te maken tegen koorts en pijn.
De wilg zou een magische kracht hebben. De Germanen zagen de boom als symbool van de dood. Heksen zouden in de kruinen van de wilgen huizen. Fluitjes van wilgenhout zouden duivels en heksen kunnen verjagen.
De wilg staat bekend als de ‘heksenboom’. Wilg kent zijn oorsprong in het Indo-Europese woord ‘weik’ wat buigen en draaien betekent. De andere betekenis is gerelateerd aan heksen en magie, ‘witch’, ‘wicked’. Heksenbezems werden vaak gemaakt van wilgentakken en men zei dat heksenvergadering plaatsvonden in de kruin van de wilgenboom. Van oudsher werd een toverstaf vervaardigt uit wilgenhout als teken van verbinding met intuïtieve krachten, de maan en de vruchtbaarheid.
Zowel het blad als de bast kan gebruikt worden als kompressen bij wonden, ontstekingen en zwellingen.
Voor medische doeleinden is het raadzaam een arts te raadplegen, alsmede ook langdurig gebruik.
De kruiden die wij aanbieden zijn bedoeld om te branden.
Bij wet zijn wij beperkt in het verschaffen van informatie over de toepassingen van kruiden. Gebruik je momenteel geneesmiddelen? Stop dan niet met de inname van deze medicijnen. Vervang medicijnen nooit zonder eerst een arts te raadplegen. Zorg dat u zich bij aandoeningen, complicaties, zwangerschap en andere afwijkende omstandigheden eerst goed laat informeren.
Wil je meer diepgaande informatie over het werken met kruiden en natuurlijke producten? Kies er dan voor om onze losse workshop: zintuigontwikkeling, het jaarprogramma opleiding tot heks of de workshop reeks: Bone Magic te volgen. Er is in de hekserij workshops volop ruimte om vragen te stellen – en zelf te oefenen – met het ontwikkelen van je zintuigen. Zintuigelijke ontwikkeling staat los van het inwendig gebruik van kruiden. We gaan in deze workshop niet in op de inname van kruiden.