Wilde Tijm 50g – 100g

2.503.50 incl. btw

Artikelnummer: 802017 Categorieën: , Tags: ,

Beschrijving

Wilde tijm (Thymus Vulgaris) of Thymus serpyllum

“Met tijm omkranst
komen ze Venus eren.
niet de heren,
maar de dames die meer wensen
dan enkel te flaneren…”

Uit: Hersenspinsel, Malihapi Malu (1955)

Thymbra is het Griekse woord en zou afgeleid zijn van ‘tham’, een plant die de Egyptenaren gebruikten voor het wassen van lijken en deze te balsemen. Anderen zeggen dan weer dat het afgeleid werd van het Griekse ‘thumos’ wat gerelateerd is aan ‘thuos’ en betekent ‘een houtsoort die een aangename geur verspreidt’.

Ook ‘thuo’ wordt wel eens gezegd en dat zou dan het kruid zijn dat aan de Goden werd geofferd, de plant zou een religieuze betekenis hebben en een plaats gehad hebben in rituelen. Het werd geofferd aan de Godin Aphrodite / Venus. ‘Thumos’ is ook moed. Tijm heeft de eigenschap het bevorderen van de dapperheid.

Tijm werd in kransen verwerkt, en in de Muzen wordt Tijm ook vermeldt. De bloementaal kent Tijm als bedrijvigheid, drukte en ook de huiselijke vlijt. Een takje Tijm werd geborduurd aan doeken die aan ridders werden gegeven. Plinius schreef dat Tijm ongedierte op afstand houdt. Magisch gebruik was tegen hekserij en blikseminslag.

Romeinen zeiden dat het een onaangename mondgeur doet verdwijnen en culinair gebruikt kan worden met kaas. Honing met tijm zou eveneens een geneeskracht bezitten. Het wordt dan als kompres gebruikt om een pijnlijke huid te verzachten.

Het was een plant die de duivel verjaagde en moest op de eerste zondag na Pinksteren in alle stilte geplukt worden.
Het is een kruid dat wilskracht geeft en de magische werking is gezondheid, genezend, slaap, psychische krachten, liefde, zuivering, moed. Tijm is geassocieerd met de godinnen Aphrodite, Venus en is vrouwelijk. De planeet is Venus en element Water.

Branden van Tijm is een goede gezondheid aantrekken en kan ook zo gedragen worden als amulet. Men maakt ook gebruik van tijm bij liefdesbezweringen. Onder het hoofdkussen zorgt het voor een goede nachtrust. Een andere magisch aspect is het helpen bij de ontwikkeling van psychische krachten. Het werd volgens de folklore door vrouwen in het haar te dragen om mannen voor zich te winnen. Tijm is zuiverend en werd door de Grieken in de tempels gebrand voor reiniging voor het uitvoeren van een ritueel.

Het kruid is aromatisch en smaakt beetje bitter. Het werkt op het zenuwstelsel en de thymus. Een kopje thee heeft slechts een kleine hoeveelheid Tijm nodig anders om niet te overheersen.

Door gebruikers werd wilde tijm vroeger vaak ingezet:
• Tegen luchtwegeninfecties
• Antiseptisch
• Krampstillend
• Maag en darmstoornissen
• Spijsvertering bevorderend

Wij geloven dat kruiden ondersteunend kunnen werken, maar zorg dat je je vooraf altijd goed laat informeren door een huisarts.

Tijm mag niet gebruikt worden bij zwangerschap, borstvoeding en andere ziekten zonder advies van een arts.

De kruiden die wij aanbieden zijn bedoeld om te branden.

Bij wet zijn wij beperkt in het verschaffen van informatie over de toepassingen van kruiden. Gebruik je momenteel geneesmiddelen? Stop dan niet met de inname van deze medicijnen. Vervang medicijnen nooit zonder eerst een arts te raadplegen. Zorg dat u zich bij aandoeningen, complicaties, zwangerschap en andere afwijkende omstandigheden eerst goed laat informeren.

Wil je meer diepgaande informatie over het werken met kruiden en natuurlijke producten? Kies er dan voor om onze losse workshop: zintuigontwikkeling, het jaarprogramma opleiding tot heks of de workshop reeks: Bone Magic te volgen. Er is in de hekserij workshops volop ruimte om vragen te stellen – en zelf te oefenen – met het ontwikkelen van je zintuigen. Zintuigelijke ontwikkeling staat los van het inwendig gebruik van kruiden. We gaan in deze workshop niet in op de inname van kruiden.

Extra informatie

Gewicht N/B
Wilde Tijm

Wilde Tijm 50g, Wilde Tijm 100g