Weegbree groot 50g- 100g

2.954.95 incl. btw

Artikelnummer: 802026 Categorieën: ,

Beschrijving

Grote weegbree Plantago major [weegbree groot]

De naam Plantago is een verwijzing planta ‘voetzool’ en ‘ago’ de voet van de wandelaar. Lanceolata is een verwijzing naar het typische lancetvormig blad van de smalle weegbree.  Omdat weegbree praktisch overal groeit komt hij vaak in contact met onze voeten. Hoe vaak men hem ook plattrapt hij komt altijd terug. Deze plant vermenigvuldigt zich door zijn zaden die zich vastzetten aan de voeten van de mens. Het is de voetzool van de wandelaar die hem verspreidt, zowel mens als dier. 

Weegbree was zeer bekend in de Oudheid, men behandelde er o.a. insectenbeten, slecht genezende wonden, oorontstekingen, luchtwegklachten en ook vermoeide ogen mee. Het was een plant die men hoog in aanzien had staan door zijn geneeskrachtige werking.  Zo gebruikte ze bijvoorbeeld weegbree zalf tegen verschillende huidaandoeningen – en de Indianen maakten meel van de zaden. Weegbree blad werd als noodrantsoen gebruikt tijdens de oorlog en ook als een ingrediënt van veevoeder. 

Het is een ‘hemels onkruid’ in die zin dat het een sterke wilskracht heeft. Ze is bijna niet uit te roeien en praktisch overal te vinden. Het is een geneeskrachtige plant. Weegbree kan toegepast worden bij wonden, men neemt een vers geplukt blad, wrijft het fijn, en maakt een kompres. Het is ook goed bij beten van insecten.

Fun fact: Weegbreeblad werd vaak in de schoen gedragen. Er werd geloofd dat het blad op deze manier blaren zou genezen. 

De plant wordt ook gebruikt als natuurlijke verfstof. Er wordt soms geopperd dat weegbree vaak gevonden wordt daar waar de natuur uit balans is. Het zou hierdoor een balancerend vermogen hebben. 

Magisch gebruik is vooral bescherming, kracht en heling. 

Andere volksgebruiken zijn verdrijven van boze geesten, mensen die vaak aan hoofdpijn lijden zouden gebaat zijn met weegbree te dragen in een zakje en als ketting te dragen. Vermoeide voeten kunnen geholpen worden met een aantal weegbreeblaadjes in je schoenen. De wortel is goed tegen gif. 

De smalle weegbree heeft een iets bittere smaak. Het is een kruid dat men zowel als thee als door salades kan gebruiken. 

Vaak toegepast voor de luchtwegen,  mondspoeling, darmen. 

Niet gebruiken bij zwangerschap wegens de samentrekkende werking. 

Vraag altijd om medisch advies vragen voor het gebruik van de grote weegbree en smalle weegbree. 

De kruiden die wij aanbieden zijn bedoeld om te branden.

Bij wet zijn wij beperkt in het verschaffen van informatie over de toepassingen van kruiden. Gebruik je momenteel geneesmiddelen? Stop dan niet met de inname van deze medicijnen. Vervang medicijnen nooit zonder eerst een arts te raadplegen. Zorg dat u zich bij aandoeningen, complicaties, zwangerschap en andere afwijkende omstandigheden eerst goed laat informeren.

Wil je meer diepgaande informatie over het werken met kruiden en natuurlijke producten? Kies er dan voor om onze losse workshop: zintuigontwikkeling, het jaarprogramma opleiding tot heks of de workshop reeks: Bone Magic te volgen. Er is in de hekserij workshops volop ruimte om vragen te stellen – en zelf te oefenen – met het ontwikkelen van je zintuigen. Zintuigelijke ontwikkeling staat los van het inwendig gebruik van kruiden. We gaan in deze workshop niet in op de inname van kruiden.

Extra informatie

Gewicht N/B
Weegbree groot

Weegbree groot 50g, Weegbree groot 100g

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop