Patchouli / Patchoeli 50g – 100g

7.5013.95 incl. btw

Artikelnummer: 802149 Categorieën: , , Tag:

Beschrijving

Patchouli

Patchouli is nadrukkelijk niet bedoeld voor inwendig gebruik!

De kruiden die wij aanbieden zijn bedoeld om te branden. Bij wet zijn wij beperkt in het verschaffen van informatie over de toepassingen van kruiden. Gebruik je momenteel geneesmiddelen? Stop dan niet met de inname van deze medicijnen. Vervang medicijnen nooit zonder eerst een arts te raadplegen. Zorg dat u zich bij aandoeningen, complicaties, zwangerschap en andere afwijkende omstandigheden eerst goed laat informeren.

Wil je meer diepgaande informatie over het werken met kruiden en natuurlijke producten? Kies er dan voor om onze losse workshop: zintuigontwikkeling, het jaarprogramma opleiding tot heks of de workshop reeks: Bone Magic te volgen. Er is in de hekserij workshops volop ruimte om vragen te stellen – en zelf te oefenen – met het ontwikkelen van je zintuigen. Zintuigelijke ontwikkeling staat los van het inwendig gebruik van kruiden. We gaan in deze workshop niet in op de inname van kruiden.

Patchouli, in het Nederlands ook wel Patchoelie  genoemd is afkomstig uit India. Hier wordt hij de de Puchaput genoemd, zijn botanische naam: Pogostemon cablin. Hij komt uit dezelfde familie als munt en lavendel. Patchouli kan teruggevonden worden in o.a. Maleisië en de Filipijnen. Vroeger werd het door de Indianen gebruikt om sjaals mee te impregneren om zo een heerlijke rustige geur mee te geven. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat we Patchouli tegenwoordig vaak tegenkomen in de cosmetica industrie. Het wordt met name gebruikt om onaangename geuren weg te nemen en overheersende (vieze) smaken te neutraliseren. Deze geurtjes ontstaan door bacterievorming en de licht bacteriedodende werking van de plant helpt de bacteriën – en daarmee de nare lucht – te verminderen. De plant wordt al lange tijd ingezet als afrodisiacum. In sommige gevallen kan Patchouli een gebrek aan eetlust veroorzaken of slaap. We komen Patchouli veel tegen als etherische olie. Daarvoor werd de plant het meeste gebruikt in de ‘hippietijd’ de jaren ’60 – ’70. De plant en was  een symbool voor vrijheid en ontspanning, hij helpt ons te ontspannen, meer gefocust te zijn en beter te aarden. Verder terug in de tijd werd de plant ook gebruikt om oliën van te maken, oud-Egyptenaren geloofden dat Toetanchamon met 10 gallon met essentiële Patchouli-olie geregeld had om zich mee te laten begraven.

Waarvoor werd Patchouli gebruikt?

Leuk feitje. In de landen waar het vandaan komt werd de Patchouli ook op medicinale basis ingezet. Niet alleen om de pijn weg te nemen van insectenbeten of die van slangen, maar ook bij o.a. huidinfecties en – ontstekingen, een verstoorde psyche, om de spanning op de darmen weg te nemen en lichaam en geest met elkaar te integreren. De plant zou pijnverdovend werken en bij een kleine dosering sterk ontspannend. Op de huid zou het o.a. helpen tegen verstopte poriën en acne of om slecht herstellende wonden sneller te laten herstellen (samentrekkende eigenschap). De olie ervan zou een goede oplossing zijn tegen voetschimmel. Tot slot komen we Patchouli ook tegen in de geneeskunde (Ayurvedisch). Hierbij wordt het ingezet om o.a. depressies en angst te verlichten.

Wij verkopen deze kruiden om te branden en niet voor medicinaal gebruik. Wil je dit toch innemen? Dan adviseren we net als bij al onze andere kruiden en thee al contact op te nemen met een arts voordat je het inwendig gebruikt, maar bij Patchouli zeker. Gebruik Patchouli daarnaast uitwendig ook nooit onverdund. Het kan bij inwendig gebruik duidelijk van invloed zijn op o.a. bloedverdunners.

Wanneer het in olievorm verwerkt is krijgt het extract naarmate de tijd verstrijkt een steeds sterkere geur. Deze geur wordt ook gebruikt om insecten en huidparasieten af te schrikken. Het kan in olievorm ook ingezet worden om o.a. de symptomen van Roos en Psoriasis te verlichten.

Patchouli branden

Een lichte geur werkt ontspannend, gebruik je een hoge dosering dan kan deze juist energie geven en je opgewekt laten voelen. Het aardende aspect is bijvoorbeeld handig voor mensen die last hebben van piekeren en stress. Kenmerkend aan de musk-achtige geur van brandende Patchouli is dat hij nog lang aanwezig blijft. De geur is erg intens, zoet, houtachtig en ruikt zelfs een beetje naar aarde.

Patchouli gebruiken in rituelen

Het branden kan je los doen op een wierookkooltje of het mixen met anderen kruiden om te branden. Het kan je helpen om beter te aarden, emoties in balans te brengen, tot rust te komen, maar ook in andere rituelen ter versterking – of vervanging – van Graveyard dirt bijvoorbeeld. In deze context kan het bijvoorbeeld een meer beschermende werking hebben – of symbool staan voor het contact met de aarde. Patchouli kan je ook helpen bij het actief verjagen van negatieve energieën en entiteiten die in je huis rondhangen. Brand het in dit geval bijvoorbeeld (evt. in combinatie met andere kruiden) op een Abalone schelp en verspreidt de geur m.b.v. losse veren of vleugels.

Er zijn nog veel andere manieren om Patchouli in te zetten. Je kan bijvoorbeeld een hanger, klein potje, buideltje of amulet maken of gebruiken om de kracht van het Eikenmos bij je te dragen. Je kan het ook hier mengen met bijvoorbeeld kruiden of stenen die je intentie versterken.

Extra informatie

Gewicht N/B
Afmetingen N/B
Patchouli

Patchouli 50g, Patchouli 100g