Hoor jij het woord: “shadow work” de laatste tijd ook zo vaak? Gelukkig. Dan ben ik niet de enige, maar wat is het nu precies? En ben je dan echt van je schaduwkant af? Ben je ‘untouchable’ na jouw shadow work? En zo zijn er nog wel meer vragen en beloftes die langskomen. Dus laten we dáár even dieper op ingaan.
Voor ik begin wil ik dit even héél duidelijk stellen: JIJ BENT NOOIT KAPOT! Laat niemand je dat wijsmaken. Want je hebt het tot hier gered. Je staat er nog, ondanks alles wat er misschien wel gebeurd is. Dus je bent krachtig!
Of het een schoonheidsprijs verdiend? Dat is een ander verhaal, maar je hebt het gered. Met alle angst, schaamte, schuld en andere menselijke gevoelens die daarbij horen. En weet je wat? Je bent niet alleen.
Laat ook niemand je wijsmaken dat je afgebroken moet worden om opgebouwd te worden. Want je bent niet kapot, je hebt alleen littekens. Sommige die je karakter kleuren, sommige die wegtrekken als je met shadow work aan de slag gaat.
Shadow work beloftes die nooit waargemaakt kunnen worden..
De laatste tijd las ik er veel, dus laat ik er een paar uitlichten.
“Schaduwwerk zorgt dat je verlicht bent”
Ja, schaduwwerk verlicht je deels. Nee, je bent niet een en al liefde en licht als je schaduwwerk doet. Als je alleen geluk nastreeft zal je zelfs vaak ongelukkig zijn omdat je het niet bent. Shadow work zorgt juist dat je in balans komt. Het leert je jouw ‘donkere zijde’, je angst, schaamte en negatieve gevoelens te erkennen, accepteren en verwerken.
“Je moet vooral alleen met shadow work bezig zijn.”
Alsjeblieft zeg, liever niet! Het is goed om bezig te zijn met jezelf te ontwikkelen, om naar je minder fijne kantjes te kijken en je patronen bij te sturen, maar kijk vooral ook naar je positieve kanten! Net als je gewone leven, je werk en privé, je inspannen en ontspannen, draait shadow work om balans.
“Iemand afbreken is nodig om hem op te bouwen”.
Werkelijk? Met een achtergrond in psychologie durf ik te zeggen dat er weinig ERKENDE therapeuten zijn die zich daaraan wagen. Waarom? Omdat het gevaarlijk is. Want wie vangt je op als je thuis bent? Wat weerhoud iemand van ‘de laatste stap over de rand te zetten’ als hij / zij gelooft écht kapot te zijn. Niets. Toch zie ik mensen zonder papieren doen alsof ze onder deze zeer selecte groep gespecialiseerde therapeuten vallen. De ramp-verhalen? Daar hoor je niks van, maar ik ken er helaas meerdere.
Dus zit je echt niet lekker in je vel? Dan is het beter een erkende psycholoog te bezoeken.
“Shadow work met Yoni eggs..”
Misschien heb je er wel eens over gelezen? Hierbij zou je al jouw negatieve energie en trauma verzamelen en het letterlijk “uit je persen”, maar is daardoor je trauma weg? Nee. En de gebeurtenis die je trauma heeft veroorzaakt? Nee. Die heeft nog steeds plaatsgevonden. Daar verandert een Yoni egg niks aan.
Zo zijn er nog wel meer methodes die claimen ‘AL jouw negativiteit’ in één keer uit te bannen, met een heftig, vaak theatraal ritueel. Als mens zijn we geprogrammeerd om te denken in problemen. Deze willen we z.s.m. oplossen. Logisch. Daardoor springen we naar de oplossing die ons het snelste ‘verlichting’ van het probleem brengt. Dat is ook waarom dit zo aanslaat, maar….
Wat je eigenlijk doet is ontkennen dat je een onverwerkte issue hebt. Deze radicale manier van ‘verwerken’? Dat is een illusie. Het probleem zit namelijk nog wel degelijk in je systeem, net als de gebeurtenis, wat op een moment zijn kop opsteekt.. Wat natuurlijk is als het niet uitkomt.
Mocht je na het radicale afstand nemen van dit negatieve gevoel, in een gelijksoortige situatie terechtkomen.. Kan je er dan wel mee omgaan? Nee! Want het probleem – en daarmee de oorzaak – en hoe er dan wél mee om te gaan? Dat heb je succesvol geblokt / genegeerd.
Berust het trauma op een fout waar je zelf beter had moeten handelen? Dan zal dit zich herhalen. Je hebt immers niet naar jouw aandeel erin gekeken. Je gedrag is onveranderd en daardoor de uitkomst vaak ook. Je hebt het alleen succesvol genegeerd, waar je had kunnen leren. Zit je met onverwerkte emoties ‘die je er uit geperst hebt’? Dan zal je jezelf ook nu met deze emoties geen raad weten.
“Iemand ging ooit over mijn grenzen. NU GAAT NIEMAND ER MEER OVER!”
Wow! Rustig aan Gerda. Ik noem dit tafereel het Yoni-egg-effect. Mensen die een theatraal ritueel hebben afgerond en nu plots genezen zijn. Geen angst meer hebben. Geen pijn meer voelen. Super krachtig zijn. Geloof jij het?
Ik geloof soms zelfs bijna dat ze het zelf denken. Ook hier zie je weer een heel duidelijke trend. Het ene masker wordt voor het andere ingeruild. Ze worden super fel op iets wat hen voorheen overkwam.
Is deze felheid fout? Nee, absoluut niet. Het hoort juist bij het proces, maar het wordt vaak verward met het eindstadium: balans. Je krachtig voelen door nu te schreeuwen? Dat is geen balans, dat is overcompensatie. Wat een vals gevoel van kracht is, waar ik velen in zie blijven hangen.
De echte kracht is in dit voorbeeld bijvoorbeeld het aan zien komen van dergelijk grensoverschrijdend gedrag, het tijdig een halt toeroepen, je grens kunnen bewaken op een rustige manier.
Het gaat om bestrijding van patronen in de kern versus de symptomen. Bijvoorbeeld:
• Tijdig een toxische relatie beëindigen. I.p.v. erin blijven zitten en terug durven slaan.
• Tijdig aangeven dat je nóg maar 2 opdrachten erbij kan hebben en dat ‘meer opdrachten’ bij een ander moeten komen. I.p.v. een collega afsnauwen die de laatste druppel/opdracht geeft.
• Was je verlegen? Dan nu actief in een gesprek zijn i.p.v. het gesprek overheersen door alleen te praten.
“Als je klaar bent met shadow work dan…”
Stop! Shadow work is geen quick-fix. Het is nooit afgerond, maar een leerproces voor het leven. Staan we vaak stil bij onze gevoelens, onze patronen en acties – en sturen we deze waar nodig bij? Dan groeien we. Dat is shadow work!
Stap 1 hiervoor is eerlijker naar onszelf kijken. Dat geeft grip op verandering. Want wat we niet weten of negeren? Dat kunnen we niet veranderen. Stap 2 is er wat mee doen. Vaak gaat dat gepaard met ofwel schaamte of angst, weerstanden voor verandering.
Conclusies
• Shadow work helpt je enorm te groeien, maar alleen als je écht eerlijk naar jezelf bent.
• Shadow work is een proces dat nooit is afgerond én al zeker geen quick-fix.
• Het proces en resultaat draaien om balans.
• Radicale verandering, hoewel positief ogend, zijn lang niet altijd positief.
• Je bent nooit kapot, je bent krachtig. Je bent er nog ondanks alles!
Joyce van Tilborg, Traditionele heks | Moonchildren
In zowel de heksenopleiding als zintuigontwikkeling komt een stukje shadow work aan bod.