MAGISCHE POEDERS

Een magisch poeder is een gevijzelde kruidenformule die meestal een paar druppels etherische olie en andere toevoegingen heeft (die niet perse natuurlijk zijn) en wordt gebruikt om energieën of objecten te activeren in magisch spreukwerk of rituelen.

De ingrediënten zijn grotendeels plantaardig en worden gekozen vanwege hun specifieke eigenschappen, geur, kleur en textuur, soms met geurstoffen of essentiële toevoegingen.

Een poederspreuk is een magische handeling waarbij verschillende poedervormige ingrediënten worden gemengd om een magisch poeder te creëren.

Dat poeder kan op vele manieren gebruikt worden: als wierook, in een hanger of flesje gedragen, gesprenkeld voor een deur of op een object, persoon of dier, als offer voor godheden, in krachtbuidels, bij elementenmagie, om popjes of om droomkussens mee te vullen, bij kaarsenmagie, voor symbolen, sigils, runen, lichaamsmagie, etc., etc.

Het gebruik hangt uiteraard af met welk doel het poeder gemaakt is.

Hoewel het overal verkrijgbaar is, is het kopen van een magisch poeder eigenlijk geen optie. Van die poeders is vaak onbekend hoe oud ze zijn en wat er precies in zit. Je weet ook niet hoe en door wie het gemaakt is. En vaak is dit meer talkpoeder, kleurstof en glitter dan wat anders. Vaak zien commercieel gemaakte poeders er aantrekkelijker uit, maar meestal is het massaproductie. De enige magische werking is de verkoopkracht.

Het voordeel van het werken met poeders is dat je er maar weinig van nodig hebt en het makkelijk (en voor de buitenwereld onzichtbaar) te bewaren is. En soms is het brouwen van een drankje of het neerzetten van een altaar niet praktisch, duur of onmogelijk. Ook dan kan poeder een oplossing zijn.

Het maken is in principe niet lastig. Je heb een paar glazen bakjes nodig, wat houten lepels, een goede vijzel en als je met harsen of gedroogde wortels werkt, een fleshamer. Maatlepels en een boline (gewijd werkmes) zijn wenselijk. Een mondneuskapje (tegen stof in neus en longen) is niet overbodig. En iets om het in te bewaren, meestal een glazen potje of flesje.

Ingrediënten moeten uiteraard zorgvuldig voor hun werking gekozen worden, maar meestal bestaan deze uit bijvoorbeeld verpulverde kruiden, steen, veren, schelpen, botjes, as van bijvoorbeeld een foto, tarotkaart, papier met belangrijke woorden, verder bijvoorbeeld aarde, ijzer, stof, roest, glitter, etc.
De hoeveelheid van ingrediënten in magische poeders varieert. Maar van een goed recept wordt gedacht de totaliteit van zijn geheel te zijn, altijd teruggerekend tot Een. Dit wordt vaak numerologisch bepaald. Stel in jouw numerologisch systeem staat de acht voor succes en jij wilt een succespoeder maken, dan kun je met 8 achtsten werken. Of daar weer achtsten van. Als het opgeteld maar weer tot Een komt. Je kunt ook een achtste deel bewaren voor een heel specifiek ingrediënt dat bijvoorbeeld gewijd is aan Spirit, of een Godheid of Kracht die jou steunt. Tenzij je met een bestaand recept werkt is het jouw intentie/wil en creativiteit die het kracht geeft.

Poeders worden net zoals parfum en magische oliën, soms gemixt met gelaagdheid. Het werkt dan op drie verschillende lagen. Dit type van formule scheidt het spellwerk in drie verschillende gebieden. De basis gaat dan over de algemene magische wens, de middenlaag is de energievonk die het poeder motiveert/ tot beweging brengt en de toplaag is de verbindende factor die de formule bij elkaar houdt. De basislaag is vaak aromatisch, de middenlaag zijn vaak ingrediënten die met vuur en lucht geassocieerd worden, omdat energie-activatie hier het motief is. De toplaag verbindt de andere twee lagen. Hiervoor gebruikt men ingrediënten die geassocieerd worden met gladheid, gemak, geleiders, enz. Iriswortel of eikenmos worden vaak toegevoegd om de aromatische kracht te versterken en de houdbaarheid van de geur te verlengen. Met lagen wordt hier de gelaagdheid van de werking bedoeld, niet dat het gelaagd in een flesje zou moeten.

Het is van belang te realiseren dat het maken van een magisch poeder een ritueel of ceremonieel proces is. Dus zorg voor een schoongemaakte (ook etherisch) ruimte waar je niet gestoord wordt en zorg voor schone materialen. Op het moment dat je begint te vijzelen is het mengproces begonnen en is het goed al in een alfa-staat (lichte trance) te zijn door bijvoorbeeld te chanten, spreuken te zeggen, zingen of dansen. Mogelijk hoort er voor jou of jouw traditie al een ceremonie aan vooraf te gaan en kan dit zelfs verschillend zijn voor elk soort poeder.


De vijzel en stamper bestaan al meer dan 10.000 jaar. Wie met de vijzel werkt, verbindt zich met millennia van culinaire, chemische, medische en magische tradities. Moderne (keuken)apparatuur hebben een groot deel van de functie overgenomen. Toch kan er voor de meeste heksen weinig op tegen het proces van zelf met armkracht en intentie transformeren van de ruwe ingrediënten. De vijzel, de ingrediënten, de stamper en de maker vormen een krachtig geheel.
Een poeder wordt als “goed” beschouwd als het met de hand gevijzeld is, in een rituele omgeving en gebaseerd op de stand van de maan en/of andere astrologische/astronomische invloeden.


Ook bij het gebruik kunnen maaninvloeden, planeten, zon en sterren het ondersteunen als je het meest geschikte moment voor het doel van je poeder kiest. Vlak voor gebruik is het goed om je poeder extra op te laden of te “voeden”, te activeren. Spreek (desnoods in gedachten) je intenties/wil uit naar het poeder. Probeer dit op alle niveaus van je zintuigen te doen. Zie het doel voor je, hoor het, proef, ruik, voel wat je wil bereiken. En stuur die energie naar het poeder. En gebruik het op een manier die passend is bij je doel.


Kleine waarschuwing: gebruik bij het maken en toepassen van poeder je gezonde verstand. Afhankelijk van de ingrediënten is niet elk poeder geschikt voor elke toepassing. Sommige ingrediënten kunnen gevaarlijk zijn voor inname, inademing of zelfs je huid. Ook kunnen bepaalde oppervlakten beschadigd raken. Niet elk poeder is geschikt voor gebruik in de natuur. Kortom, weet wat er in zit!