Voordat ik begin met de post: even een herhaling voor de mensen die nieuw zijn en/of de vorige posts op Facebook niet hebben gelezen, de posts die je leest zijn altijd gebaseerd op een mening / visie. Soms zet ik stellingen neer – of kracht bij – om jou uit te dagen jouw ‘mening’ of ‘visie’ te geven. We zijn hier niet om elkaar af te branden met kennis uit de boeken, maar om te groeien met een wederzijdse houding van kwetsbaarheid. Dit nodigt ook anderen uit om te reageren en te groeien.

Het beheersen van hekserij is naar mijn idee kracht, maar kan ook gebruikt worden voor macht. Mijn goede vriend Google gaf me de volgende mooie definities:

• Macht: “het vermogen zijn wil op te leggen” “het baas zijn, invloed hebben”

• Kracht: “vermogen om iets te verrichten” “hoe sterk het is”

In de vorige post zag ik de reacties over de samenhang met ‘ego’ al rakelings voorbijkomen.

• Ego: “het ik” “eigenwaarde” “je eigen persoon”

Laten we op dit verband wat dieper ingaan. Want hoe je met magie om wilt gaan is en blijft een keuze. Dus kies je voor macht of voor kracht?

Ik ben heel erg benieuwd wat jouw visie is. Persoonlijk vind ik dat egoïsme, mits in gezonde dosering, een verrijking kan zijn voor jezelf, maar ook voor jouw omgeving. Het is een manier van overleven. Voor mij is de basis van hekserij: je eigen ‘kracht’ zien – en dat is ook ego. Je waarde bepalen en deze bewaken, vertrouwen op jezelf, waarbij magie een instrument is. Dit is voor mij de basis van hekserij – en daarmee bepalend voor succesvolle magie. Want als je om te beginnen niet zeker bent van jezelf, hoe kan je dan met kracht een spell wegzetten? Hier ga ik dieper op in in de zesde zintuig workshop en heksenopleiding.

Mijn visie op de samenhang tussen macht en ego: het bereiken van ‘zeker zijn van jezelf’ met magie als basis, waarbij magie geen hulpmiddel meer is, maar een factor waar je afhankelijk van bent. En naar mijn idee is afhankelijkheid – in welke vorm dan ook – niet bevorderend op de lange termijn.

Voorbeeld: wil ik als ‘persoon met een mening’ gezien worden door een ander hiertoe te manipuleren? (Macht) Of werk ik aan mijn eigen ‘kracht’ en oefen ik met mijn mening krachtiger uit te spreken? (Kracht) En als je iets verder denkt, wat doet dit met jouw ‘ego’? Zelf zie ik macht als een korte termijn oplossing, waar je een blijvende persoonlijke groei realiseert door met jezelf aan de slag te gaan. Kracht en magie blijven altijd verbonden aan macht, maar hoewel je hier dus onlosmakelijk over beschikt, zie ik het streven naar ‘macht’ middels magie, vooral als een manier om de achterliggende onzekerheid niet onder ogen te hoeven zien. Namelijk: machteloosheid, het gebrek aan kracht (of macht), terwijl je deze kracht wel degelijk bezit, als je kiest om deze te zien – en hier vanuit te werken. Jij bent krachtig!

Daarom krijg ik vaak kriebels als ik het woord ‘empowerment’ voorbij zie komen, waarbij ‘magie’ als een ‘oplossing’ voor innerlijke problemen wordt aangeprezen, t.o.v. een ‘verrijking’ waarbij je over een gezonde dosis ego (en het zien van je eigen kracht) bezit. Ik zie magie wel als een ondersteunende factor in je groeiproces.

Dit is hoe ik het zie, maar hoe zie jij het? 

Méér van dit soort posts lezen? Sluit je snel aan bij gelijkgestemden op de Moonchildren Facebook groep