Magie en vrije wil. In opvolging op het stukje vervloekingen.

Definitie volgens Wikipedia: De vrije wil wordt meestal gedefinieerd als het vermogen van rationeel handelende personen om controle uit te oefenen over eigen daden en beslissingen. Om antwoord te kunnen geven op de vraag of dit vermogen werkelijk bestaat, moet het verband tussen vrijheid en oorzakelijkheid onderzocht worden, dat wil zeggen de vraag of, en in welk mate, de natuurwetten het menselijk gedrag bepalen.

Er valt hierover veel te zeggen, zowel filosofen, als Freud, Skinner, neurowetenschappers zijn hierop los gelaten en er zijn heel wat theorieën hierover. Wat is jouw idee hierover?

Maakt het dan uit of we een vrije wil hebben of niet? Of maakt het alleen uit of we geloven dat we het hebben? Ervan uitgaande dat er de wet van vrije wil is, kan magie de vrije wil buigen? Als wij denken dat de vrije wil bestaat, is het dan okay om iemand tegen zijn wil in, te dwingen tegen zijn wil in te kunnen werken?

Kan het aansteken van een kaars, het toevoegen van kruiden, wat chanten, een ritueel creëren, tegen iemands zijn vrije wil in werken? Hoe zit het dan met de vrije wil, van die persoon om je magische intentie te bestrijden en het dus niet zal werken?

Voordat je spreuken of hexen uitspreekt over: wraak, bevelen, liefdesmagie enz, zou je eigenlijk moeten weten wat je overtuiging is over dit onderwerp.

Ben bewust van wat je probeert te bereiken, wees bewust van wat je moet doen en wees je bewust van de mogelijke gevolgen.

Ik ga hier niet vertellen “dit is hoe het is”, ik probeer je aan het denken te zetten over het concept,’ vrije wil’, en magie en vrije wil. Als je er dan over nadenkt, ,….wat denk je dan? Waarschijnlijk ligt iedereen nu onderhand bewusteloos, maar dit is toch echt iets wat ik vind dat bij erbij hoort. Snurk ze 😂