Maanfases en vlechten of knopen. Vandaag is het weer een volle maan, dit betekent voor velen dat er werk aan de winkel is. De een doet een ritueel, de ander laadt stenen op of maakt maanwater. Sommigen doen even helemaal niets of beginnen net aan hun eerste volle maan rituelen. Ook horen we vaak van mensen dat ze slechter slapen of zich onrustig voelen.

Juist vandaag wil ik het over vlechten of knopen hebben, welke je bij elke maanfase kunt maken om ze later te gebruiken wanneer je de kracht nodig hebt van een bepaalde maanstand. Dit kun je dus uitvoeren bij elke maanstand. Draden knopen of vlechten is een erg oude traditie en een gebruik in vele culturen – onder andere in de cultuur van de Kelten. In de Keltische magie symboliseerde de touwen de geest en de verenigde krachten van de elementen.Bij maanrituelen worden het vlechtwerk / de knopen bedoeld om, ‘te binden’ en vast te leggen.

Vlechtwerk, knoopwerk en mooie linten worden ook gebruikt in bepaalde rituelen, denk aan handfasting (liefdevolle verplichtingen) of in ondertekening (verzegeling) van belangrijke zaken die betrekking hebben tot magie. Ook wordt het knopen of vlechten gebruikt om het negatieve af te wenden, dus ook door juist het positieve erin te verwerken. Dit zal vaak afhangen hoe de persoon in kwestie zijn magie graag aanwend.

Je trekt eigenlijk simpel gezegd de energie van de maan naar je toe. Je gebruikt je werkje als batterij/opslag voor de energie welke bij die maanstand hoort. Deze kun je op een later moment gebruiken wanneer je de energie nodig hebt.Het werkje.Zorg dat je draad, lint van natuurlijke vezel is (katoen zijde, sisal, hennep….) en minder dan een cm dik. De traditionele kleuren welke zouden zorgen voor meervoudige manifestatie zijn: wit, zwart en rood. Zelf past werken met kleuren niet bij mij, maar dit verschilt per individu dus doe altijd wat voor jou goed voelt.

Je kunt ook kleuren kiezen op basis van behoefte, intentie of in relatie tot bepaalde maanfases:
• Wassende maan: wit, blauw of taxus worden gebruikt.
• Volle maan: rood, oranje of groen.
• Afnemende maan: zwart, grijs of paars.Wat heb je nodig?
• Touwtjes van 1.20 m. in de kleuren die je wilt gebruiken of juist geen kleur voor de mensen die niet met kleuren werken.
• Water met zout en / of met een paar druppels Jasmijn of Palo Santo olie erin verwerkt. Visualiseer dat je de touwtjes reinigt en van alle energieën ontdoet.
• Als je wilt kun je erbij praten of chanten.

Zo je bent er dus klaar voor om de energie op te vangen en naar je toe trekken. Voor je dit doet kies je een plek uit welke voor jou rustig is, dit kan in de natuur, in je tuin of gewoon voor je raam in huis. Doe dit ritueeltje op de eerste nacht van de maancyclus, dus op de eerste nacht van volle maan, eerste nacht afnemende maan of eerste nacht nieuwe maan. Voor degene die een cirkel gebruiken, trek een cirkel om je heen, degene die dit niet doen kunnen het gewoon doen zoals ze gewend zijn.

Op het moment dat je er klaar voor bent roep je de maangodin aan of degene die gerelateerd is aan je doel van je werk, waarbij je van de energie van de maan gebruikt maakt.Til de touwtjes op en presenteer ze aan de maan, houd ze zo hoog mogelijk vast alsof het een offer is. Vertel, chant of rijm in de vorm van een gedicht. Doe dit op een wijze die voor jou fijn voelt en vertel wat de bedoeling is (de energie van je vlecht of knoopwerk opvangen). Probeer de kracht te voelen, de tintelingen of warmte welke door je handen stromen.

Begin met het maken van acht knopen, op gelijke afstand van elkaar. Terwijl je dit doet, kijk je door de lus welke je aan het maken bent voor je knoop naar de maan. Visualiseer dat je de energie opvangt en vastzet met elke knoop die je maakt. Zorg dat je bij de negende knoop een gebaar van afsluiting maakt, verzegel de kracht en voel de afsluiting van het ritueel.

Pak elke knoop vast, wijs elke knoop aan met je athame of waarmee je graag wilt werken, verzegel het met een symbool of rune teken die je in de lucht uitbeeld. Herhaal vocaal bij elke knoop je doel door mantra, door woorden, chant, (hetgeen wat past bij jou en jouw doelstelling). Vergeet niet om te bedanken!Het vlecht-/knoopwerk kun je gebruiken om kruiden, stenen of kristallen op te laden of het eromheen te wikkelen.

Je kunt ze tijdens een ritueel gebruiken op je lichaam of altaar, zodat de opgevangen energie van die bepaalde maanfase je kan helpen. Dit kan zelfs als de maanfase op dat moment niet gunstig voor je uitvalt voor een bepaald ritueel.Je kunt een knoop openen tijdens een ritueel en de energie gebruiken. Wil je niet ontknopen, maar heb je de knopen verzegeld door een rune of door een symbool?

Dan kun je de knoop ook openen door het symbool waarmee je een knoop hebt vastgezet (open deze zonder je knoop eruit te halen.)Bewaar je knoop-/vlechtwerkje op een donker plekje of bewaar het in een mooi donker fluwelen zakje.Veel succes en hopelijk vond je het stukje leuk.

Fijne maanvieringen