Starten met rituelen in hekserij is hetzelfde als blijvende resultaten verwachten bij een crashdieet. Hekserij is geen aaneenschakeling van het uitvoeren van rituelen, hoewel het soms wel zo gepromoot wordt. Deze marketingstrategie werkt, omdat we als mensen geprogrammeerd zijn om te denken in problemen.

De standaardreactie van ons brein is dit probleem zo snel mogelijk op te lossen. Een simpele vergelijking is ‘de sportschool’ of ‘afvallen’. We zijn (met uitzonderingen daargelaten,) niet geprogrammeerd om te genieten van het proces, het zwoegen in de sportschool dus, maar wel van het resultaat.

Zo vinden we het bijvoorbeeld wel leuk te zien dat we 5 kilo zijn afgevallen. Bedrijven springen daar slim op in door afslankpilletjes te verkopen of crash-diëten, ze verkopen snel resultaat met weinig moeite, maar vaak is het resultaat niet blijvend. Stop je met het dieet of de pilletjes? Dan zitten de kilo’s er vaak zo weer bij (of meer), maar een dergelijke aanpak geeft vaak ook schade (op lange termijn) aan ons lichaam, zeker als we niet weten wat het dieet of pilletje nu echt doet met ons lichaam.

Hekserij is geen dieet, maar het beste te vergelijken met sporten. Het is een groeiproces, wat soms, zeker aan het begin, saai kan zijn, tijd vergt, kennis en vooral veel oefening. Dat klinkt saai, maar leidt wel tot blijvende resultaten. Sporters zullen bijvoorbeeld beamen dat zij veel meer resultaat realiseren als zij letten op hun voeding, levensstijl, discipline kweken en een oefening goed uitvoeren. Zo maximaliseren ze het resultaat van het daadwerkelijke sporten, de moeilijkheid van de oefeningen bouwen ze op als ze de basis op orde hebben, zo krijgen ze geen blessures en behalen ze een betere en vooral stabielere groei op de (middel)lange-termijn.

Stukje uit het boekje 1/14 (587 blz) van de heksenopleiding