GEURENMAGIE

We zijn vaak helemaal niet zo met ruiken bezig. Het is iets dat we meestal volautomatisch doen, zonder er veel aandacht aan te schenken. Daarom juist is ruiken het zintuig dat ons het diepste raakt op onbewust niveau.

“Geuren roepen emoties en herinneringen op.”

We ontspannen van lavendel en rozen, we worden nostalgisch als we viooltjes ruiken.

We worden boos als we een scheetje (die niet van jezelf is) ruiken. We walgen van melk die zuur ruikt of schrikken van de (toegevoegde)geur van gas. Geur wordt zelfs commercieel ingezet. Er zijn winkels die met bepaalde geurtjes het koopgedrag stimuleren, zonder dat we dat in de gaten hebben.

“Om geur waar te nemen moeten de geurdeeltjes zich via de lucht verspreiden (diffusie) en in onze neus terecht komen.”

Geur associëren we dan ook met het element Lucht. Het heet niet voor niets ‘een luchtje’. Hoe vluchtiger de geurstof, hoe meer het geur afgeeft. Soms heel gericht, bijvoorbeeld via rook (vuur) of waterdamp (water), maar soms ook traag afgevend, bijvoorbeeld in een geurcrème (aarde).

 

Geur is voor ons als baby het belangrijkste zintuig. Het legt al heel jong een neurologisch pad in onze hersenen, dat verbonden is met de amygdala en de hippocampus. Dit zijn gebieden in onze hersenen die verbonden zijn met emotie en geheugen. Geuren kunnen daarom daadwerkelijk helpen bij hoe we ons voelen en ze kunnen herinneringen oproepen.

Een onverwacht groot deel van ons genetische code is gewijd aan geur. Eigenlijk best vreemd voor iets wat veel mensen relatief onbelangrijk vinden.

Omdat geur voorbij gaat aan ons logische, rationele denken, de grens van bewustzijn en onderbewuste en heel diep op onze emoties en geheugen inwerkt, is het gebruik ervan in de magie en ritueel ideaal.

 

Het bewust inzetten van specifieke geurende kruiden, bloemen, bladeren, houtsoorten, zaden, vruchten is daarom heel belangrijk. Ook gericht gebruiken van bepaalde verwerkingen ervan bijvoorbeeld etherische oliën, wierook, potpourri, badzouten, geparfumeerde oliën, geurzakje, geurwater, etc. kunnen je magische praktijk enorm versterken.