Binden in de magie is niet nieuw. De oude Grieken maakten al gebruik van binding d.m.v. het maken van vloek- of spreuktabletten. Ze noemden het Katadesmos.

Tegenwoordig zijn er veel heksen die dagelijks gebruikmaken van bindende magie. Al dan wel of niet bewust, we binden tenslotte symbolisch van alles, in onze spreuken aan elkaar, aan objecten, aan onszelf en / of anderen.Het gebruik van binding in volksmagie.

Er zijn overtuigingen en tradities die bindingsmagie niet toelaten. Zij geloven dat de effecten van deze magie (op den duur) naar hen terugkomen. Het is dan ook logisch dat nieuwe heksen vaak bang of terughoudend zijn als het gaat om vloeken die te maken hebben met binding of verbanning. Daartegenover staat dat velen het zien als magie die gewoon gebruikt kan worden. Ze zien het niet als iets anders dan andere magiesoorten.

Bindingsmagie wordt bijvoorbeeld ingezet om iets terug te sturen (te binden) aan degene die iets naar jou ‘gestuurd’ heeft. Wat is “bindende magie”?In rituelen/spreuken die bedoeld zijn om te “binden” werken we vaak letterlijk of figuurlijk met binden. In de meest letterlijke zin kan je bijvoorbeeld letterlijk een object (met symbolische betekenis) inbinden of het uitbeelden/visualiseren.

Bindende spreuken zijn over het algemeen niet zomaar voor het binden van iemand (aan je) of slechte bedoelingen van een ander in te binden. Je bindt met een doel, zoals het vastmaken van een persoon aan een plaats of het binden van een spreuk aan iemand of een item.Verwar binden niet verbannen, dat is een persoon of ding wegsturen met behulp van magische methoden. Het is een kleine nuance, maar hier gaat het om iets (of iemand) wat aan je vastgemaakt zit of wordt.

Ethiek m.b.t. bindende spreukenHet is niet voor niets dat sommige tradities de spreuken in zijn geheel verbieden. Het kan ingaan tegen de vrije wil van een ander. Je kan mensen en de werkelijkheid namelijk sterk manipuleren, daarom weegt de ethiek bij bindingsspreuken zwaar. Denk over zaken als: hebben de betrokkenen hiermee ingestemd? Is dit noodzakelijk om gevaar of schade te voorkomen? Kan het ook anders? Wat zijn de consequenties/schade als ik dit wel/niet doe?

Er zijn ook veel mensen die positief tegenover bindingsspreuken staan. Over het algemeen beoordelen zij per situatie of het binden echt noodzakelijk is.Weet je niet zeker of bindende magie moet gebruiken? Raadpleeg dan de richtlijnen van je traditie.Positieve en negatieve verbindingenBetekend iets veel voor je? Dan kun je het binden, aan jezelf of aan een locatie. Zodat het dier, het object, spirit of zelfs jijzelf bijvoorbeeld altijd terugkeert naar waar je het aan bindt. Door dit te doen vindt hetgeen wat je bindt altijd zijn weg terug.

Soms wordt er in bindende magie – om twee individuen aan elkaar te binden – zelfs lichaamsvloeistoffen uitgewisseld. Denk hierbij aan een kus, haarlokken, bloed uitsmeren op een voorwerp dat je aan je wilt binden, of het vlechten van haren in elkaar. Het misschien wel meest bekende voorbeeld hiervan is handfasting.

Dit zijn voorbeelden van positieve binding, maar het kan ook voor negatieve doeleinden ingezet worden.Je kan iemand beperken of iets wegnemen/-houden van iets of iemand. Zo kan je voorkomen dat iemand (je) iets doet of dat diegene wegblijft bij het behalen van een bepaald (negatief) doel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het pijn doen van iets of iemand.Het tegenovergestelde van bindenJe kunt ook een (ont)bindende magie gebruiken om een ​​slechte gewoonte te doorbreken. Een simpel voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het stoppen met roken.

Denk ook aan bescherming.. Als iets zich aan jou vastgemaakt (zelfs een persoon) kun je het losmaken door het gebruik van ‘ontbinden’. Dit doe je bijvoorbeeld door iets wat je inwikkelt weer uit te wikkelen of door het knippen van een touw wat iets symboliseert. Denk bijvoorbeeld aan bindingsmagie van een ander gericht op jou. Je kan ook tijdelijke bescherming aan je binden en die vervolgens weer ‘ontbinden’.

In enkele gevallen is bindende magie bedoeld om iets voor altijd te binden. Dit kunnen zware rituele, met zware consequenties zijn. De moeilijkheidsgraad hiervan ligt vaak ook een stuk hoger. Houdt er rekening mee dat hoe zwaarder het bindingsritueel was, hoe moeilijker het is om het te ontbinden. Bijvoorbeeld wanneer er een object of DNA gebruikt is. In dit geval dien je in veel gevallen het gebruikte object te vernietigen (door reiniging). Als dat niet meer lukt zijn er zwaardere reinigingsspreuken/-rituelen (en tijd) nodig om hetzelfde te bereiken.

Meest voorkomende bindingsmethodes:
• Een kaars met de naam van een persoon erop.
• Pop met de gelijkenis van een persoon, omwikkeld met touw of koord.
• Vloek- of spreuktabletten om een persoon te beperken in de uitvoer van schadelijke acties/rituelen.

Wie van jullie gebruikt er bindingsmagie en hoe staan jullie hier tegenover? Laat iets weten op Facebook