Totemdieren, wat zijn het – en hoe werk je er mee?

“Mijn totemdier is vast een wolf!” Ho stop, laten we beginnen bij het begin. We zijn als mensen nogal geneigd om direct te springen naar een oplossing die logisch klinkt en deze voor de (enige) waarheid aan te nemen. Dat is niet alleen gevaarlijk, maar ook een gemiste kans. Zo ook als het aankomt op werken met energieën van totemdieren, krachtdieren en energieën in algemene zin. Dus laten we eens beginnen met wat fabeltjes te ontkrachten. “Werken met totemdieren en krachtdieren is iets wat alleen Sjamanen doen.” Nee, het tegenovergestelde is waar zelfs. Over de hele wereld heen werkten eigenlijk bijna alle culturen met botten, schedels en energieën van dieren. Logisch ook, want deze waren overal voorhanden. Hoe ze ingezet werden en worden, bijvoorbeeld voor divinatie, loopt uiteen. Van breken, branden en barsten lezen tot botten gooien en kracht- of totemdieren om bescherming vragen. Echter wordt er vaak een stempel Sjamanisme op gedrukt omdat Sjamanisme erg bekend is. Net als in de heksenopleiding en workshop licentie doen we eerst een stapje terug, we beginnen bij het begin en gaan dan verder. Zo werk ik bijvoorbeeld niet met termen als totemdieren, ben ik geen Sjamaan, maar werk ik wel met botten, schedels en de energie van dieren. Of het Sjamanisme je trekt, hekserij of een andere spirituele richting is geheel aan jou. Kies altijd waar jij je fijn bij voelt. 

totemdieren wolf
Totemdieren en items

Totemdieren passen in het overkoepelende Animisme

Animisme is zien dat alles energie heeft. Niet alleen mensen, dieren, maar ook planten en stenen. Kijk maar naar edelstenen bijvoorbeeld. Er is ook energie die wij (of de meeste van ons) niet zien. Energie die nooit een fysieke vorm heeft gehad. OF energie die achterblijft van dieren of mensen die overlijden bijvoorbeeld. Dat alles energie heeft is ook wetenschappelijk onderbouwd, net als dat wij energie beïnvloeden met onze aanwezigheid. De energie verandert letterlijk als we een kamer inlopen of ergens naar kijken. Het werken met energie brengt ons bij hekserij en magie – en zo weer bij het werken met totemdieren en krachtdieren. 

Hekserij, magie en de energie van dieren

Alles is met elkaar verbonden – en alles is energie, energie waar wij mee verbonden zijn. Het werken met energie, of het nu gaat om de energie van totem- of krachtdieren, entiteiten of wat anders is o.a. terug te vinden in hekserij, Sjamanisme en andere vormen – en stromingen – van magie beoefenen. Onder hekserij specifiek versta ik: “Het werken met één of meerdere beschikbare spirituele krachten om verandering teweeg te brengen. Er zijn een scala aan middelen, methodes en (onzichtbare) krachten beschikbaar om dit te realiseren, zoals; divinatie, ritueelwerk, contact leggen met (natuur) energie, astraal reizen, necromantie, Bone Magic en nog veel meer.” Maar we hebben het hier over totemdieren en krachtdieren, dus laten we daar op verdergaan. 

Wat zijn totemdieren?

Totemdieren werden ingezet door verschillende culturen, waaronder het Sjamanisme. Vaak ter bescherming of voor heling. Zo werden (en worden) er lessen getrokken uit de eigenschappen van de dieren, maar kan er ook een beroep gedaan worden op de kracht (energie) van een totemdier. Naar het werken met totemdieren wordt vaak gerefereerd als het gaat over een grotere groep mensen, zoals een clan of gemeenschap. Ook voor het individu zijn er echter ‘eigen totemdieren’ toe te kennen, sommige op basis van de maanden in het jaar, zo herken je dus je ‘totemdier’ of ‘geboorte totem’, andere totems kunnen zich aan je openbaren, zijn er voor langere of kortere tijd. Bijvoorbeeld tijdens een moeilijke fase in je leven. 

Wat zijn krachtdieren?

Krachtdieren worden veel omschreven als totemdieren, maar dan meer genoemd in de context van het individu. Dat kan een enkel dier zijn of meerdere krachtdieren. Ze kunnen je helpen een spirituele groei te doormaken. Totemdieren kunnen een gids zijn, zo ook krachtdieren, maar dan specifiek voor jou. Afhankelijk van jezelf en jouw situatie heb je misschien levenslessen te leren. Jouw eigen krachtdier kan je hierbij helpen. Net als totemdier kan je er bepaalde krachten aan ontlenen. Hier wil ik duidelijk bij aangeven dat een kracht- of totemdier nooit een oplossing zijn, slechts een hulpmiddel. Wil je spirituele groei doormaken? Dan zal je echt zelf aan de slag moeten.

Zelf werk ik niet vanuit het Sjamanisme, maar wel het Animisme en met de energie van dieren, maar dan in een meer fysieke vorm. Namelijk met de botten en schedels van dieren waar ik een band mee voel. 

totemdieren herten in de natuur

Welke krachtdieren passen bij mij?

Ik maak even een sprongetje naar het begin. De keuze voor de wolf. Want dit is dus waar het vaak fout gaat. Als iemand zoekt naar een krachtdier, begint hij of zij bij dieren zoals een wolf of beer. Want die zijn lekker krachtig, toch? Maar hoe helpt een wolf jou bij jouw specifieke uitdaging? Welke eigenschappen van deze wolf gaan jou helpen bij jouw uitdaging? Want als de wolf deze eigenschappen niet bezit.. Hoe kan het dan je krachtdier zijn? Dat is een puntje wat bij onszelf ligt. Dat we bijvoorbeeld graag willen dat een wolf ons krachtdier is, omdat hij visueel aantrekkelijk is.

Een puntje van totemdieren en krachtdieren..
wat bij anderen ligt, het zogenaamde ‘externe referentiekader’, is dat zij zeggen dat de beer krachtig is. OF dat een beer écht bij jou past, maar wie voelt dat beter dan jijzelf? We zijn het ons lang niet altijd bewust, maar wij vormen oordelen op basis van wat anderen zeggen. Of nemen een advies voor waarheid aan, omdat het logisch klinkt, omdat het lekker makkelijk is of omdat we de mening van anderen boven die van onszelf stellen.

Werken met de krachten van schedels en botten.
Zoals ik al eerder aangaf ben ik geen Sjamanist, maar werk ik wel met botten en schedels. Ik heb iets minder met termen als krachtdieren, maar ik zal ze hier voor het gemak wel aanhouden. Ik zie wel verbanden met het maken van keuzes voor het werken met bepaalde dieren. Zo werd een van mijn cursisten het meest geholpen bij haar shadow work door een klein schildpadje. Dat is nou niet bepaald het krachtdier waar je over loopt op te scheppen op een verjaardagsfeest. Dit was ook totaal niet de verwachting van de cursist, maar de uitkomsten zijn fantastisch, wat een groei!

Hoe vind ik mijn ‘krachtdieren’?

Een van de belangrijkste dingen om te weten is: wij kiezen de dieren waar we mee werken (krachtdieren) helemaal niet, zij kiezen ons. Hoe (on)populair ze ook mogen zijn. Dit blog illustreert tevens mijn algemene visie op hekserij. Altijd beginnen bij het begin. Doe je dat niet? Dan kan je er in dit geval bijvoorbeeld na maanden lang intensief werk achter komen, dat je geen stap verder bent gekomen met je shadow work. Laat je dus geen totemdieren, krachtdieren of energieën waar je mee moet werken (of een voorkeur ervoor) opleggen door een ander, train je interne referentiekader, je bewustzijn, je eerlijkheid, naar anderen en naar jezelf, wat valt je op? 

Welk dier zie je momenteel vaak voorbijkomen? Op de TV, in het echt, in je dromen misschien? Misschien zelfs in andere contexten. Zo zijn er meditaties of dromen waar je bepaalde boodschappen in kunt krijgen. Misschien laat het dier zich wel vaker zien aan je dan je denkt. Met welk dier voel je je verbonden bijvoorbeeld? En neem voor het nadenken hierover écht je tijd.. In hoeverre is dit jouw gedachte, jouw oordeel en hoe eerlijk ben je hierin naar jezelf? Het gaat om jouw interne referentiekader, niet om de mening van een ander. Dit is misschien een nog belangrijker inzicht: het gaat om jouw eigen leven!

Dat een schildpadje je krachtdier is, is iets wat je kunt ontdekken ook kun je ontdekken dat misschien toch de wolf jouw krachtdier is. Voor nu kan het dus alle kanten op! Wees niet gevreesd van de uitkomst, hou je houding open, respecteer de uitkomst, want het is de juiste.

Wat kan de energie van een dier voor je doen?

Krachtdier is een gebruikelijke term, maar zelf werk ik het liefst zo min mogelijk met deze stempels. Ik vind dat je uiteindelijk gewoon werkt met de energie van een dier, maar laten we voor het gemak deze terminologie aanhouden. Stel dat een krachtdier zich laat zien. Wat kan het dan voor je doen? Het kan je helpen inzicht te krijgen, je beschermen, waarschuwen en nog veel meer. Om te werken met een krachtdier of totemdier heb je geen fysieke overblijfselen nodig. De dieren of de energie komen voor mijn gevoel altijd op je pad, ze kunnen wisselen afhankelijk van waar jij staat in het leven en wat je uitdagingen zijn.

Zelf werk ik puur met de overblijfselen van dieren en energie. Hier kan je naast puur werken met de energie ook andere dingen met de fysieke vormen. Zo kan een schedel gebruikt worden voor divinatie (Skullscrying) of het werpen van botten voor divinatie (bone throwing). 

Waarom ik zelf nooit termen als totemdieren gebruik.

Ik beloop een heel ander pad. Als ik denk aan totemdieren, denk ik aan Sjamanisme. Dit is ongetwijfeld, net als hekserij, een heel mooi pad, maar het past niet bij me. Dat komt omdat ik meer heb met mijn lokale omgeving en haar dieren. Ik werk eerder met bijvoorbeeld: een kraai, duif, vos of hert, omdat ik deze ook terug kan vinden in het bos en zelfs rond mijn huis. Als je hulp vraagt aan dieren is het wel fijn als ze ook dichtbij zijn, verbonden zijn met je nabije omgeving, maar ook dat is mijn persoonlijke mening. Want uiteindelijk is alles met elkaar verbonden. 

Maar wat als je nu iets hebt met krachtdieren of totemdieren, maar het je ook interessant lijkt om iets te doen met botten, schedels en overblijfselen van dieren? Dan ben je van harte welkom! Besef echter wel dat dit een heel ander pad is dan het Sjamanisme. Met andere werkwijze en overtuigingen. Ik heb respect voor ieder zijn pad en ik hoop dat dat vice versa net zo is. Wil je meer weten over het werken met botten, schedels en andere overblijfselen van dieren? In de bone magic introductie kom ik daar uitgebreid op terug.

Daar ga je aan de slag met het ontdekken wat voor soort dierenenergie er bij jou, de fase in je leven en uitdagingen past. In de fysieke Bone magic workshopreek leer je een band op te bouwen met het gekozen dier (misschien jouw krachtdier?) en leer je verschillende vormen van werken met deze overblijfselen – en de energie er van. Daardoor kan het dier je o.a. helpen een sterker gevoel van zelfverzekerdheid te geven, je helpen bij divinatie,  richting geven, je spirituele groei bevorderen, je beschermen / waarschuwen of zich laten leiden door jou. Waarbij jij het opdrachten geeft die passen bij de eigenschappen van het dier, in zijn fysieke vorm of de vorm die het daarna heeft. Hier sta ik in de bone magic workshops en heksenopleiding uitgebreid bij stil. 

De vorm waarin we in Bone magic werken met krachtdieren is middels: botten, schedels en andere dierenoverblijfselen. Wil je liever (eerst) aan de slag met de basis van magie (zintuigontwikkeling)? Stuur dan gerust een mailtje naar info@moonchildren.nl ook als je andere vragen of opmerkingen hebt ben je van harte welkom.