Wilgenroosje klein 50g – 100g (gesneden)

4.957.95 incl. btw

Artikelnummer: 802079 Categorieën: , Tags: ,

Beschrijving

Wilgenroosje (bruikbaar als thee) [Chamerion angustifolium]

Het basioniem (de naam waarop latere benamingen zijn gebaseerd) van het wilgenroosje is Epilobium, later chamaenerion angustifolium en uiteindelijk Chamerion angustifolium genoemd.

De naam Epi betekent ‘aan de rand van’ en Lobos betekent ‘peul’. Het zou verwijzen naar de bloemen die ‘groeien op de peul’. Angustifolium betekent: ‘smalbladig’, verwijzend naar de lange en smalle bladeren. De bladeren van het wilgenroosje lijken op die van de wilg. De bloem is rozerood, net als de oorspronkelijke kleur van de ‘roos’. 

Ook bij de Indianen was de wilgenroos plant bekend. Wilgenroosjes zouden gebruikt worden tegen wonden en brandwonden. De hedendaagse fytotherapie heeft bevestigd dat het wonden sneller heelt en werkt tegen huidontstekingen en lichte brandwonden. De Inuit gebruikt de wortels in de maaltijd. En ook in Scandinavische landen is de plant gekend voor zijn wortel. In Siberië verzamelde men de jonge scheuten in het voorjaar. 

Volgens Culpeper is deze plant gerelateerd aan Saturnus. Het is ook één van de eerste planten die terug tot leven komt na een bosbrand of boskap. Welke op veel plekken terug te vinden is. De pluisvormige zaden worden namelijk makkelijk door de wind verspreid. Het is een krachtig kruid met een groot overlevingsvermogen. Zo behoort het wilgeroosje ook tot de categorie: meerjarige planten. Bijna heel de wilg wortel heeft een boomachtige structuur, misschien dankt hij daaraan wel zijn kracht. De wortel van een wilgenroosje krijgt namelijk net als bij een boom jaarringen (na enkele jaren).

“Het is de innerlijke eenzame kracht die de dood of een brand overleeft.”

De combinatie Saturnus / Pluto zou dan als volgt omschreven kunnen worden. Wilgenroos geeft kracht om oude patronen los te laten. Een emotioneel afweermechanisme dat als beschermfunctie dient. Het is een blokkade die negatieve gevolgen kan hebben en opgelost moet worden. Zo kan je in het nu e gaan leven en het volop te benutten in al zijn glorie. Het zou trauma’s helpen verteren. 

Het wilgenroosje werd niet alleen als emotioneel afweermechanisme gebruikt, maar werd ook letterlijk gebruikt voor de bliksem af te weren én kan gebruikt worden in een kruidenwis. (Een kruidenwis is een door jezelf samengesteld pakket, gemaakt van 7 tot 9 kruiden wat je o.a. kan gebruiken om je huis te beschermen.)

De geneeskracht van de plant werd gebruikt voor mondspoelingen en kompressen op aambeien. Het bevat looistoffen die wondhelend werkzaam zijn en verzachten. Een kompres wordt gemaakt van een omslagdoek met een nat aftreksel van wilgenroosjes. 

Wilgenroosje thee is ondersteunend voor diverse doeleinden – en het is erg simpel om de wilgenroos thee te laten trekken. Je hoeft alleen wat van de plant in heet water te leggen. Wil je wilgenroosje thee gebruiken ter ondersteuning bij ziekte? Win dan eerst medisch advies in. Wij geloven dat wilgenroosje thee kan ondersteunen, maar nooit een op zichzelf staande oplossing is voor medische problemen. 

Wilgenroosje folklore: Hoe is het Wilgenroosje ontstaan?

Midden in de tuin van prachtige roze bloemen van een Hondsroos woonde een elfenfamilie. De kleine elfjes hadden het druk met de ene bloem naar de andere bloem naar beneden te glijden. Ze speelden in de koele schaduw van het bos. Er bevond dit een oude wilg die aan het water stond. 

Op een warme zomerdag gingen de elfjes naar gewoonte spelen aan de bosrand, maar één elfje verveelde zich en vertrok richting de oude wilg. Ze zag daar een kaboutertje naar beneden klimmen en vroeg of hij haar wilde vergezellen naar het koelere bos want daar speelden de andere elfjes. Dat was de dag dat hun vriendschap begon. 

Maar op een dag, verklaarden ze elkaar de liefde. Ze gingen naar hun ouders en vertelden hun dat ze willen samenwonen. Helaas ontstond daar frictie want een elfje en een kabouter dat gaat niet. Ze kregen een verbod om samen te gaan wonen. 

Het verdrietige elfje en kaboutertje hadden het plan naar de elfenkoningin te gaan om raad te vragen en ook om toestemming te verkrijgen. Ook daar vingen ze bot, want ‘een kabouter en een elfje op één kussen, daar zit de duivel tussen’. 

De kabouter ging naar de oude wilg om wekenlang te treuren, want waarom mocht het niet terwijl ze dolverliefd waren op elkaar. 

Het elfje deed hetzelfde maar zij ging naar de rozenstruik aan de rand van het bos, ze kon het maar moeilijk plaatsen dat het verboden was om liefde te voelen voor haar geliefde kabouter. 

Op zekere dag had de elfenkoningin het plan om naar de kabouterkoning te gaan en overleg te plegen hoe het liefdesverdriet opgelost kon worden. 

Het was daar dat het ‘wilgenroosje’ ontstond. Ze mochten eeuwig samenzijn in de nieuwe gedaante van deze plant. Het stel aanvaarde deze oplossing en ze leefden nog lang en gelukkig met hun vele nakomelingen. 

Mensen die specifiek naar het wilgenroosje (thee) zoeken om zijn toegeschreven eigenschappen kunnen vaak het best eerst / ook een fythotherapeut raadplegen.


Bij wet zijn wij beperkt in het verschaffen van informatie over de toepassingen van kruiden. Gebruik je momenteel geneesmiddelen? Stop dan niet met de inname van deze medicijnen. Vervang medicijnen nooit zonder eerst een arts te raadplegen. Zorg dat u zich bij aandoeningen, complicaties, zwangerschap en andere afwijkende omstandigheden eerst goed laat informeren.

Wil je meer diepgaande informatie over het werken met kruiden en natuurlijke producten? Kies er dan voor om onze losse workshop: zintuigontwikkeling, het jaarprogramma opleiding tot heks of de workshop reeks: Bone Magic te volgen. Er is in de hekserij workshops volop ruimte om vragen te stellen – en zelf te oefenen – met het ontwikkelen van je zintuigen. Zintuigelijke ontwikkeling staat los van het inwendig gebruik van kruiden. We gaan in deze workshop niet in op de inname van kruiden.

Extra informatie

Gewicht N/B
Wilgenroos

Wilgenroos 50g, Wilgenroos 100g