Walnoot blad 50g- 100g

2.954.95 incl. btw

Artikelnummer: 802107 Categorieën: , ,

Beschrijving

Walnoot blad (walnoot Juglans regia)

Wat achtergrondinfo over het gebruik van het walnotenboom blad: Parcelsus ontdekte dat een plant of vrucht een gelijkenis kon tonen met een lichaamsdeel. Daardoor zou men kunnen afleiden waar bijvoorbeeld een walnoot of okkernoot goed voor was. De walnoot lijkt op onze hersenen en zou dus goed zijn voor ons hoofd. Die visie op het gebruiken van; planten, kruiden en onze boom soorten is zo gek nog niet. 

Intussen is namelijk bewezen dat walnoten inderdaad een intelligentie bevorderende werking hebben voor studenten (en ja, ook voor ons volwassenen). Dus mocht je je afvragen waarom je de walnoot als ingrediënt in de bekende studentenhaver tegenkomt? Dan weet je nu het antwoord. 

Ook is walnoot goed voor hart- en bloedvaten en heeft een gunstig effect op het peil houden van onze cholesterol. Want hoe gezonder de bloedwaarden, hoe gezonder het effect op het hele lichaam en dus ook onze hersenen. Natuurlijk wilde de mens deze effecten ook ervaren en zo is o.a. walnootbladeren thee ontstaan.

Fun fact: Walnoten zouden de mens nuchter houden, het was daardoor dat jonge walnotenbomen aangeplant werden om de soldaten te weerhouden van dronkenschap. 

Verder gaat de boom ver terug in de tijd als het gaat om verhalen en mythologie. De walnotenboom is namelijk zeer oud. Het gaat terug tot 7000 voor christus, met Perzische oorsprong. Ze had een belangrijke rol binnen het volksgebruik maar ook in de mythologie en hekserij.  De Grieken zagen de boom als ‘wijsheid’, gewijd aan Zeus / Jupiter.

De boom werd zo aan een mannelijk godheid toegeschreven, maar.. Over het walnoot blad is ook bekend dat de bloemen die er aan groeien zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen zijn. Dus laten we het ook over de vrouwelijke kant hebben.

De vruchten, de walnoten, waren goddelijk en werden ‘jovis glans’ genaamd, de noten van Jupiter. Ze werden vaak toegepast bij liefde, versterken van liefde en het verzachten van het innerlijke. 

Een episode uit het leven Dionysos / Bacchus gaat over een meisje Carya. De god werd verliefd op het meisje maar bleek koning Dion’s jongste dochter te zijn waar Dionysos gast was. 

De jaloerse zus van Carya verwittigde de koning waarop deze Dionysos in rotsen veranderde, Carya stierf een plotselinge dood en veranderde in een notenboom. Carya had een gave van helderziendheid en zo werd de walnotenboom de orakelboom. 

Carya’s vader liet een tempel bouwen naast de boom waarvan de zuilen uit het notenhout gemaakt werden. Deze hadden de vorm van jonge vrouwen, de kariatiden genaamd. 

De Romeinen hadden de walnotenboom geassocieerd aan Juno, de godin van de vrouwen en huwelijk. Als een stel trouwde werden ze overstelpt met walnoottakken en bladeren om de vruchtbaarheid te bevorderen.

Ook het volksgebruik kende vruchtbaarheid toe aan de walnotenboom. In Duitsland gooide men met walnoten in de slaapkamer van de bruid. Hedendaags laat men daar servies sneuvelen op Polterabend. Maar het is van oorsprong het geluid van de noten op de vloer dat ‘poltern’ heet. 

Walnoten zouden ook beschermend werken tegen heksen en andere boze geesten. In italië dacht men dat de walnotenboom de plaats was waar de heksen verzamelden. Walnotenblad in een kussensloop zou nachtmerries verdrijven. 

Spiritueel zou het levenskracht, overvloed, orakel, wijsheid, nieuw begin, plezier en vreugde betekenen.

Dit is o.a. te danken aan dat de boom en het walnotenboom blad enorm sterk zijn. Je hebt er weinig onderhoud aan. Bij het onderhoud hoef je alleen op te letten op aangetast blad (zwart blad / bacteriebrand) afhankelijk van het soort nieuwe scheuten dat geplant is kan het aangetaste noten leveren. Bladeren met zwarte vlekken moet je dan verwijderen (en vanwege de giftige stoffen niet bij je composthoop gooien ;)) Bacteriebrand zorgt er verder voor dat jonge scheuten afsterven. Je hoeft eigenlijk weinig te snoeien, want dat vergroot juist de kans op bacteriebrand. Je hoeft dus eigenlijk alleen dode takken en aangetaste bladeren weg te halen om jonge noten veilig te houden. Verder kan de aceria erinea (Okkernootviltmijt) het blad aantasten, maar dat is vooral uiterlijke schade, ook wel gnomonia leptostyla (bladvlekken ziekte) genoemd.

Andere funfact, er zijn veel verschillende walnoten bladen en noten. Zo kan je een zwarte noot, witte of zelfs rode noot aantreffen. Mochten je ooit een walnoten boom nemen, dan kan je dit aflezen aan het soort walnoot blad en de kleur ervan. Zorg wel dat je dit vooraf goed weet, want de eerste noot komt pas als ze de boom zo’n 3-5 jaar oud is.

Waarom walnoot blad thee trekken?

• Walnoten zouden een zuiverende werking hebben

• Gunstige invloed op stress

• Walnoot blad is goed voor de huid

• Het gorgelen van een walnoot blad aftreksel zou verzachtend werken. 

• Het gorgelen zou ondersteunend werken bij tandvleesontsteking 

Het kruid wordt afgeraden bij zwangerschap en langdurig gebruik. Laat je altijd adviseren door een arts. Ook voor jonge kinderen is het niet aangeraden. 


De kruiden die wij aanbieden zijn bedoeld om te branden. Dit product is enkel geschikt voor uitwendig gebruik.

Bij wet zijn wij beperkt in het verschaffen van informatie over de toepassingen van kruiden. Gebruik je momenteel geneesmiddelen? Stop dan niet met de inname van deze medicijnen. Vervang medicijnen nooit zonder eerst een arts te raadplegen. Zorg dat u zich bij aandoeningen, complicaties, zwangerschap en andere afwijkende omstandigheden eerst goed laat informeren.

Wil je meer diepgaande informatie over het werken met kruiden en natuurlijke producten? Kies er dan voor om onze losse workshop: zintuigontwikkeling, het jaarprogramma opleiding tot heks of de workshop reeks: Bone Magic te volgen. Er is in de hekserij workshops volop ruimte om vragen te stellen – en zelf te oefenen – met het ontwikkelen van je zintuigen. Zintuigelijke ontwikkeling staat los van het inwendig gebruik van kruiden. We gaan in deze workshop niet in op de inname van kruiden.

Extra informatie

Gewicht N/B
Walnootblad

Walnootblad 50g, Walnootblad 100g

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop