Valeriaanwortel 50g- 100g

2.954.95 incl. btw

Artikelnummer: 802022 Categorieën: ,

Beschrijving

Valeriaanwortel (Valeriana officinalis)

De valeriaan werd voor het eerst genoemd in een boek van Isaac Judaeus. Men vermoedt dat de naam afkomstig is van een Romeinse provincie Valeria. Er zijn oude kruidenboeken die verwijzen naar Valeriaan en deze gelijkstellen met een kruid genaamd Phu (Dioscorides en Galenus) doordat de Valeriaan zo een sterke geur heeft dat men er misselijk van zou worden. Anderen zeggen dan dat de naam afkomstig is van ‘valere’ wat gezond betekent in het Latijn. Weer anderen noemen hem Valerius, de eerste persoon die Valeriaan als medicijn zou gebruikt hebben. 

Middeleeuwse parfums hadden valeriaan soorten in de parfums. Maar het werd ook gebruikt in middelen tegen de pest. In het Himalaya wordt het gebruikt voor parfums en wieroken. 

Dioscorides had de plant menstruatie bevorderend  en krampstillend toegewezen. De Middeleeuwen kende Valeriaan ook als afrodisiacum. Dit is niet wetenschappelijk bewezen. Dit zou meer terug te leiden zijn tot Freya en de liefde die ze had voor katten. Katten worden aangetrokken door Valeriaan. Soms moet het verkeerdelijk kattenkruid. Maar een kalmerend effect van Valeriaan kan wonderen doen bij relaties. Het is een middel dat bepaalde spanningen kan elimineren en daardoor harmonie kan brengen. 

In de 18de eeuw werd Valeriaan ontdekt als rustgevend middel en andere medicinale toestanden. De Inca’s zouden het kruid gebruikt hebben als massagemiddel. Het is pas in 20ste eeuw dat men de stof ontdekte die verantwoordelijk blijkt te zijn voor het slaapverwekkende effect. 

Men zou het ook aan Vuur associëren. Culpeper plaatst het kruid onder Mercurius. 

Omdat Valeriaan geen aangename geur heeft lijkt het dan eerder geen doorgaand vrouwelijk kruid. Toch lijkt de werking van het kruid vrouwelijk en is Venus weer in beeld. 

Als regel worden welriekende kruiden met Venus geassocieerd. De meeste mensen zullen Valeriaan hier niet toe rekenen. Valeriaan werd dan ook eerder geassocieerd met heksen dan met de Godin van de Liefde. Toch lijkt Venus de aard en werking van dit kruid het beste te weerspiegelen.

Het staat in verbinding met het element Aarde / Vuur en de planeet Venus / Mercurius, dit is naargelang de bron. Beetje afhankelijk van de bron. De belangrijkste werking is het kalmerend effect en slaapverwekkend is.

Aangezien de geur zo misselijkmakend is doet men vaak de valeriaanwortel zeer fijn malen en in beschermende amuletten verwerken. Deze worden dan in huis opgehangen of onder kussens verstopt om de slaap te vatten. Een twijg van Valeriaan die aan de kledij bevestigd wordt kan mannen aantrekken. Het is dan ook een goed ingrediënt voor liefdeszakjes. Als er Valeriaan in huis gebrand wordt zal de rust wederkeren. Een takje Valeriaan aan het raam of deur zal het kwade buiten houden. 

Heukels & De Kruyff schrijven over een bepaald volksgebruik dat melk geen boter wil vormen, de oplossing zou erin bestaan de melk door een krans van valeriaan te gieten. 

De eigenschap is het weren van demonische krachten die het ongewenste kan blokkeren. 

Een poëtische beschrijving: 

Dit schermkruid koestert niet de eigen lust,

al weet het van de nerven der neurosen;

haar witte bloesems nijgen soms naar blozen

als men haar roemt als bron van zielenrust.

Moeras en broek heeft ze als plaats gekozen,

waar onweerlegd een boze geest in steekt,

wier macht zij stil maar onvermoeibaar breekt,

opdat geen plant zijn magisch gif zal lozen.

Gewijde vleugels, ingetogen veren,

in deugdzaamheid en vredigheid ontvouwd,

in haar verstilt het dagelijks begeren.

En wie gedwee op haar beraad vertrouwt,

zal in de ziel geen evenwicht ontberen,

hoezeer de wereld scheve torens bouwt.

Frans Hoppenbrouwers

 

De kruiden die wij aanbieden zijn bedoeld om te branden.

Bij wet zijn wij beperkt in het verschaffen van informatie over de toepassingen van kruiden. Gebruik je momenteel geneesmiddelen? Stop dan niet met de inname van deze medicijnen. Vervang medicijnen nooit zonder eerst een arts te raadplegen. Zorg dat u zich bij aandoeningen, complicaties, zwangerschap en andere afwijkende omstandigheden eerst goed laat informeren.

Wil je meer diepgaande informatie over het werken met kruiden en natuurlijke producten? Kies er dan voor om onze losse workshop: zintuigontwikkeling, het jaarprogramma opleiding tot heks of de workshop reeks: Bone Magic te volgen. Er is in de hekserij workshops volop ruimte om vragen te stellen – en zelf te oefenen – met het ontwikkelen van je zintuigen. Zintuigelijke ontwikkeling staat los van het inwendig gebruik van kruiden. We gaan in deze workshop niet in op de inname van kruiden.

Extra informatie

Gewicht N/B
Valeriaanwortel

Valeriaanwortel 50g, Valeriaanwortel 100g