Lievevrouwebedstro 50g – 100g

3.957.50 incl. btw

Artikelnummer: 802001 Categorie: Tag:

Beschrijving

Lievevrouwebedstro

Lievevrouwebedstro wordt ook wel onzelievevrouwebedstro, Waldmeister, Galium odoratum of van oudsher “Onser Vrouwe Bedstroo” genoemd. Dit kruid heeft (in gedroogde staat) de geur van vers gemaaid hooi en is licht zoetig. Het is te vinden in beukenbossen en de plant groeit in het donker / schaduw erg goed. Daarom werd het vroeger vaak gebruikt om donkere muffe ruimtes beter te laten ruiken, zowel in levende staat als gedroogd in een kruidenbuiltje – en zelfs als bedstro in bedden verwerkt. De naam is afkomstig van de toepassing (de verwerking in het bed/matras). Er werd gezegd dat het kruid op die manier zelfs de vruchtbaarheid van degene die erop sliep zou stimuleren. Daardoor wordt het ook beschouwd als een afrodisiacum. Het kruid was daarom vroeger terug te vinden in o.a. (snuif)tabak en potpourri. Vanwege de prettige geur kon je de plant daarnaast vaak in de kerk vinden of in graven (van vooraanstaande) mensen.

De plant heeft een bijzondere achtergrond. Het kruid werd vroeger namelijk opgedragen aan de godin Freya (godin van de liefde en natuur). Nog bekender is het verhaal van Maria en Anna te vinden in de latere Christelijke legendes. Het Lievevrouwebedstro zou gebruikt zijn voor het bed van Maria. Maria kon namelijk niet goed slapen, Anna, de moeder, zou de bedstro gevonden hebben tijdens een wandeling en meegenomen hebben naar huis. Later verwelkte de bedstro en begon lekker te ruiken. Daarop besloot Anna het kruid in een zak te stoppen en als bedvulling te gebruiken voor haar dochter Maria. Het resultaat van de aangename geur van het bedstro was dat Maria plots goed slapen. Deze kruidenzakjes worden nog steeds gebruikt om slaap, een aangenaam gevoel en aangename geur te bevorderen.

Zo zijn er nog meer verhalen over Lievevrouwebedstro. Het volgende verhaaltje gaat niet alleen hierover, maar ook over hoe de uitspraak: “Tegen de dood is geen kruid gewassen.” is ontstaan. Er was namelijk eens een koning die graag lang wilde leven. Om dit te realiseren betaalde de koning zijn (lijf)artsen een groot bedrag. In ruil hiervoor kreeg de koning middeltjes waaronder Walstro. Dit zou hét middel zijn volgens de artsen om langer te kunnen leven. De knecht van de koning die ook in het paleis woonde, wilde graag ook lang leven. Daarom nam hij stiekem ook het Walstro. Toen dit opgemerkt werd kreeg de knecht de doodstraf opgelegd. Om de dood te voorkomen had de knecht zijn weerwoord klaar tegen de Koning: “Als u mij doodt, dan sterf ik jong en dan weet u dat uw artsen u voor de gek houden.” De koning moest hier lang en diep over nadenken, maar besloot de knecht te laten gaan. Het was volgens hem het risico niet waard. Vele jaren laten zijn zowel de knecht als de koning overleden, maar uiteindelijk hebben ze inderdaad een lang leven gehad, maar geen eeuwig leven.

Waarvoor werd Lievevrouwebedstro gebruikt?

Vroeger werd het als thee o.a. ingezet tegen geel- / waterzucht en zwaarmoedigheid. Tegenwoordig kun je het kruid nog terugvinden in o.a. de Mei Bowl (Meidrank). Het zoete aroma van de plant is afkomstig van de Coumarinen (witte kristalachtige substantie). De Coumarinen ontstaan bij het drogen van het kruid, let wel op. Deze substantie is inmiddels duidelijk bestempeld als licht giftig. Inname ervan kan leiden tot o.a. duizeligheid en hoofdpijn. Daarnaast mag het niet gebruikt worden met bloedverdunnende medicatie. Dat is ook de reden dat het bijna niet meer gebruikt wordt in de kruidengeneeskunde.

Lievevrouwebedstro toepassingen

Waar wordt Lievevrouwebedstro voor gebruikt? Door de lekkere zoete geur wanneer het droogt kan het gebruikt worden om muffe luchtjes tegen te gaan op een natuurlijke manier. Een van de meest bekende vormen hiervoor is het maken van geurzakjes. Deze kun je onder je bed leggen, op je nachtkastje, op zolder of in de kelder bijvoorbeeld. Het werkt overigens niet alleen tegen vieze luchtjes, maar schrikt ook insecten – met name motten – af. Heb je hier last van? Probeer dan eens een kruidenzakje in je kledingkast te leggen.

Spiritueel gezien werd Lievevrouwebedstro o.a. ingezet voor handfasting, liefde, ter verdediging (van magie), rustiger te slapen, gevoel van vreugde oproepen, opwekkende werking, maar ook om ziekte, slechte invloeden en demonen te weren – en actief te verdrijven door het te verbranden.

Er zijn nog veel andere manieren om Lievevrouwbedstro in te zetten. Je kan bijvoorbeeld een hanger, klein potje, buideltje of amulet maken of gebruiken om de kracht ervan bij je te dragen. Je kan het ook mengen met bijvoorbeeld kruiden of stenen die je intentie versterken.

Voor elk kruid en natuurlijk product dat we verkopen vermelden we expliciet dat inname op eigen risico berust. Er kunnen allergische reacties optreden en de werking ervan kan invloed hebben op het gebruik van medicijnen. WIl je de kruiden consumeren of uitwendig gebruiken? Dan adviseren we je om eerst met een arts te overleggen. Daarnaast geven we bij Lievevrouwebedstro aan dat hij specifiek bedoeld is om te branden, bij je te dragen of als geurzakje te gebruiken. Het is bekend dat het kruid licht giftig is en daarom raden wij inwendig gebruik af. Wil je dit toch doen? Let dan goed op, het kruid heeft uitwerking op o.a. bloedverdunners en kan ook daardoor gevaarlijk zijn. Raadpleeg eerst een arts en deskundige – en laat je goed voorlichten, inname berust op eigen risico.

Wil je meer diepgaande informatie over het werken met kruiden en natuurlijke producten in rituelen? Kies er dan voor om onze losse workshop: zintuigontwikkeling, het jaarprogramma opleiding tot heks of de workshop reeks: Bone Magic te volgen. Hierin gaan we, zoals de naam al doet vermoeden, aan de slag met het ontwikkelen van onze zintuigen, maar ook met de betekenis van kruiden. Er is in de hekserij workshops volop ruimte om vragen te stellen en zelf te oefenen met het ontwikkelen van je zintuigen. We geloven vaak sterk dat we volledig in touch zijn met onze zintuigen. Het gros van de workshop-deelnemers zijn dan ook vaak verbaasd na de oefeningen, wanneer blijkt hoe ‘out of touch’ ze al die tijd waren met hun zintuigen. Terwijl ze vooraf 100% zeker wisten dat ze hun zintuigen goed onder controle hadden. Vraag gerust naar deze ervaringen in onze Facebook-groep. Onze zintuigen zijn essentieel om met zuivere intenties, daadkrachtig rituelen uit te voeren. Door je zintuigen te kennen, erop te leren vertrouwen en ze vervolgens daadkrachtig inzetten is dé basis voor succesvolle rituelen.

Extra informatie

Gewicht N/B
Afmetingen N/B
Lievevrouwebedstro

Lievevrouwebedstro 50g, Lievevrouwebedstro 100g