Bloesem sleedoorn

2.955.75 incl. btw

Artikelnummer: N/B Categorieën: ,

Beschrijving

Bloesem sleedoorn of sleedoornbloesem (Prunus spinosa)

Deze doornstruik haar vruchten waren in Midden-Europa zeer bekend. Bij paalwoningen uit het stenen tijdperk bijvoorbeeld, worden sleedoornvruchten nog gevonden. Het is dan ook een houtsoort die redelijk hard en stevig is. Ze vormde een soort prikkeldraad. Men maakte er mede om die reden ook knuppels van.
Hieronymus Bock, schreef: ‘arme lieden eten boven het vuur gewarmde sleeën. Ook liet men er graag de eerste vorst over gaan, want de vruchten zijn hard en wrang.’
Van oudsher staat ze bekend om ‘afvoerende’ eigenschappen betreffende de maag, de nieren en de blaas.

Oude gebruiken met sleedoorn

Wanhoop en zelfdestructie en het vastlopen in situaties… ‘Men liet er graag de eerste vorst over gaan’ wijst naar het starre, koude en hardvochtige van het hout.
Zodra we deze loslaten komt er meer energie vrij om een proces van verandering te ondergaan. De struik krijgt witte bloesems, er is (weer) hoop.
De hardvochtigheid met de hoop ofwel het ‘licht’, is het contrasterende aspect van licht en duisternis.
Het is noodzakelijk dat men de balans houdt in het leven. Daarom wordt sleedoorn in spirituele context ook gebruikt om juist die balans weer terug te vinden.
Sleedoorn wordt vaak verbonden aan het Keltische feest Samhain, de donkere zijde van het jaar.

Sleedoorn ritueel tijdens Samhain

Een krans gemaakt van sleedoorn werd tijdens Samhain gemaakt en werd weer verbrand. Dit symboliseerde het oude jaar afsluiten.
Om het licht te zien moet men de ogen openen, de invloeden die betrekking hebben op ons leven in acht nemen.
Dat wat niet overbodig is of wat ons tegenhoudt zouden geweerd moeten worden. Vaak blijven wij in een patroon hangen ook al weten we instinctief dat het niet goed is voor ons.

Spirituele toepassingen van Sleedoorn

Door sleedoorn in te zetten in de magie kan je de innerlijke belevingswereld een positieve wending geven, aanvaarden, waarderen van wat wel goed is.
Het wordt ingezet om ‘afwerend’ en ‘beschermend’ te werken. 

Het wordt gebruikt om gedrags- en denkpatronen te doorbreken.

Sleedoorn kopen

Bij Moonchildren kan je Sleedoorn kopen of bestellen. Lees ook over onze andere kruiden, wortelen en planten en hun spirituele toepassingen.

Extra informatie

Gewicht N/B
Bloesem sleedoorn

Bloesem sleedoorn 50 gram, Bloesem sleedoorn 100 gram